Skip to main content

Το James Webb αποκαλύπτει εκπληκτικό σπάνιο άστρο (βίντεο)

Το εντυπωσιακό άστρο WR 124 όπως το φωτογράφισε το James Webb.(πηγή φωτό NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team)

Πρόκειται για ένα τεράστιο αστέρα που πεθαίνει με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό κοσμικό σκηνικό κατέγραψε με τα προηγμένα του όργανα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Το τηλεσκόπιο εντόπισε και κατέγραψε με πρωτοφανή λεπτομέρεια ένα άστρο που ανήκει σε μια σπάνια ομάδα άστρων. Πρόκειται για τα άστρα Βολφ-Ρεγιέ (Wolf-Rayet) που ξεκινούν την ζωή τους ως μεγάλα άστρα με μάζα τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου αλλά κάποια στιγμή αρχίζουν να χάνουν την μάζα τους με πρωτοφανή ρυθμό εξαιτίας αστρικών ανέμων που κινούνται με ταχύτητες 7 εκατ. χλμ/ώρα. Tα άστρα αυτά μετατρέπονται τελικά σε μεταβλητούς αστέρες μεγάλης φωτεινότητας.

Το James Webb φωτογράφισε το WR 124 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Τοξότη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η NASA το WR 124 είχε μάζα όταν γεννήθηκε περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και μέχρι στιγμής έχει χάσει το 30% της μάζας του. Καθώς η ύλη που εκτοξεύεται από το άστρο ψύχεται στο διαστημικό κενό δημιουργείται κοσμική σκόνη που φωτοβολεί στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος το οποίο το James Webb συνήθως παρατηρεί και καταγράφει εικόνες.

Η μελέτη άστρων όπως το WR 124 βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία του Σύμπαντος. Την στιγμή που οι πρώτες και «απλοϊκές» σε σύνθεση γενιές άστρων πεθαίνοντας είχαν αρχίσει να δημιουργούν στους πυρήνες τους νέα χημικά στοιχεία και ειδικότερα τα βαριά χημικά στοιχεία τα οποία άρχισαν μέσω του θανάτου τους να διασπείρουν στο Σύμπαν μετασχηματίζοντας το στον εντυπωσιακό και πολυσύνθετο κόσμο που γνωρίζουμε ο οποίος ανάμεσα στα άλλα μπορεί να υποστηρίξει την παρουσία της ζωής.

Όπως είναι ευνόητο οι λεπτομερείς εικόνες του James Webb θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να βρουν νέες πληροφορίες για αυτά τα σπάνια άστρα και για τα φαινόμενα που παράγουν.

Naftemporiki.gr