Skip to main content

«Επίλυση περίπλοκων προβλημάτων της ανθρωπότητας» υπόσχεται το επίτευγμα πυρηνικής σύντηξης

Lawrence Livermore National Laboratory/Wikimedia

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα του πειράματος πυρηνικής σύντηξης σε εθνικό εργαστήριο των ΗΠΑ και έκαναν την αποτίμηση του επιτεύγματος.

Τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore των ΗΠΑ ανακοίνωσαν και επίσημα τα αποτελέσματα του τελευταίου πειράματος πυρηνικής σύντηξης που έγινε στην εγκατάσταση National Ignition Facility του εθνικού εργαστηρίου. Από χθες το βράδυ είχε διαρρεύσει ότι οι επιστήμονες του NIF κατάφεραν να δημιουργήσουν πυρηνική σύντηξη μέσω της χρήσης λέιζερ. Η πυρηνική σύντηξη φιλοδοξεί να αναπαραγάγει ό,τι συμβαίνει στον πυρήνα του Ηλιου και θεωρείται από τους υποστηρικτές της η ενέργεια που θα λύσει τα προβλήματα του ανθρώπινου πολιτισμού, διότι παράγει ελάχιστα απόβλητα που είναι κατά πολύ λιγότερο ραδιενεργά σε σχέση με αυτά που παράγονται σε συμβατικό πυρηνικό σταθμό ενώ παράλληλα δεν παράγονται καθόλου αέρια που μολύνουν την ατμόσφαιρα και συμβάλουν στη κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.

«Είναι ένα επίτευγμα ορόσημο για τους ερευνητές και το προσωπικό του εργαστηρίου NIF που έχουν αφιερώσει την καριέρα τους στο να δουν την πυρηνική σύνητξη να γίνεται πραγματικότητα και αυτό το ορόσημο αναμφίβολα θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τους παγκοσμίου φήμης επιστήμονές μας – όπως η ομάδα στο NIF – των οποίων η δουλειά θα μας βοηθήσει να λύσουμε τα πιο περίπλοκα και πιεστικά προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η παροχή καθαρής ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η διατήρηση ενός πυρηνικού οπλοστασίου χωρίς την ανάγκη ύπαρξης πυρηνικών δοκιμών» , δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Μ. Γκρένχολμ ανακοινώνοντας την επίτευξη της παραγωγής ποσότητας ενέργειας μεγαλύτερης από αυτή που χρησιμοποιήθηκε.

«Έχουμε μια θεωρητική κατανόηση της σύντηξης για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά το ταξίδι από το να γνωρίζεις στο να κάνεις μπορεί να είναι μακρύ και επίπονο. Το σημερινό ορόσημο δείχνει τι μπορούμε να κάνουμε με επιμονή», δήλωσε η Αράτι Πραμπάκαρ, επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου για την Επιστήμη και την Τεχνολογία και διευθύντρια του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου.

«Το κυνήγι της πυρηνικής σύντηξης σε εργαστηριακές συνθήκες είναι μια από τις πιο σημαντικές επιστημονικές προκλήσεις που έχει προσπαθήσει να φέρει σε πέρας η ανθρωπότητα και η επίτευξή της είναι ένας θρίαμβος της επιστήμης, της μηχανικής και κυρίως των ανθρώπων. Η υπέρβαση αυτού του ορίου είναι το όραμα που οδήγησε 60 χρόνια αφοσιωμένης επιδίωξης — μια συνεχή διαδικασία μάθησης, οικοδόμησης, επέκτασης της γνώσης και των ικανοτήτων και στη συνέχεια εύρεσης τρόπων για να ξεπεραστούν οι νέες προκλήσεις που προέκυψαν. Αυτά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για να λύσουν τα εθνικά εργαστήρια των ΗΠΑ» ανέφερε με την σειρά του η Κιμ Μπουντίλ, Διευθύντρια του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore στο οποίο ανήκει το NIF.

Η κοινότητα των πυρηνικών επιστημόνων χαιρέτησε το επίτευγμα σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη βήματα μέχρι να γίνει εμπορικά βιώσιμη η πυρηνική σύντηξη ενώ η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας τονίζει ότι δεν πρέπει η εξέλιξη αυτή να σταματήσει τις προσπάθειες προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και της χρήσης της πυρηνικής σχάσης, της υπάρχουσας μεθόδου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Naftemporiki.gr