Οι έντονες φήμες της προηγούμενης εβδομάδας για την άμεση πώληση της Honor, τελικώς επιβεβαιώθηκαν, με την μητρική Huawei να ανακοινώνει το γεγονός και επίσημα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας, η Honor βρέθηκε “κάτω από εξαιρετική πίεση καθώς υπήρξε συνεχής έλλειψη εξαρτημάτων”. Να θυμίσουμε ότι οι αμερικανικοί περιορισμοί αφορούσαν τον εφοδιασμό της Huawei καθώς η εταιρεία θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε απάντηση αυτών των περιορισμών η Huawei προσπάθησε να δημιουργήσει απόθεμα εξαρτημάτων ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της παραγωγής, ωστόσο όπως φαίνεται η συγκεκριμένη κίνηση είχε περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Η Huawei δεν θα κατέχει καθόλου μετοχές του νέου εταιρικού σχήματος ενώ δεν θα έχει και οποιαδήποτε ανάμιξη στην διοίκηση της νέας Honor. “Αυτή η πώληση θα βοηθήσει το κανάλι διανομέων και προμηθευτών της Honor να ανταπεξέλθουν αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Huawei αναγνωρίζοντας ότι το σύνολο του ομίλου βρέθηκε υπό πίεση και η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σαν μία λύση ώστε να συεχίσει η Honor να υπάρχει.
Νέος ιδιοκτήτης της Honor είναι η Shenzhen Zhixin New Information Technology η οποία ήρθε σε συμφωνία με την Huawei Investment Holdings ώστε να αποκτήσει το σύνολο του τομέα κατασκευής smartphones της Honor. Η εν λόγω συμφωνία “δηλώνει” ότι προστατεύσει τα συμφέροντα καταναλωτών, καναλιών διανομής, προμηθευτών, συνεργατών και βέβαια των εργαζομένων στην εταιρεία. Οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν θα επηρεάσουν την γενικότερη φιλοσοφία της Honor ενώ και η ανώτερη διοίκησή της θα παραμείνει ως έχει.
Η νέα ιδιοκτήτρια της Honor, η Shenzhen Zhixin New Information Technology φέρεται να είναι μία κοινοπραξία έως και 30 εταιρειών (κυρίως μεταπωλητών και προμηθευτών της Honor) και σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης σε αυτή την κοινοπραξία περιλαμβάνεται και η κρατική Shenzhen Smart City Technology Development Group. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ανακοινώθηκε το τίμημα της εξαγοράς.
Οι αμερικανικοί περιορισμοί προς την Huawei αφορούσαν ουσιαστικά την απαγόρευση στις αμερικανικές εταιρείες να έχουν εμπορικές συναλλαγές με την συγκεκριμένη κινεζική εταιρεία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τόσο η Huawei όσο και η Honor να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξαρτήματα και τεχνολογίες προερχόμενα από τις ΗΠΑ. Η Qualcomm δεν επιτρεπόταν να πουλήσει chipsets στην Huawei (κάτι που άλλαξε πολύ πρόσφατα) ενώ και η Google δεν επιτρεπόταν να δώσει άδεια χρήσης των εφαρμογών της στις συσκευές των Huawei και Honor. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι πωλήσεις και των δύο brands στις αγορές της δυτικής Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την επιβολή των περιορισμών η Huawei (μαζί με την θυγατρική της Honor) είχαν ανέλθει στην δεύτερη θέση των κατασκευαστών smartphones σε παγκόμια κλίμακα προσπερνώντας την Apple, ενώ ήταν σαφής η πρόθεση με επιθετικές εμπορικές κινήσεις να “κυνηγήσουν” και την πρώτη θέση (που μέχρι σήμερα κατέχει η Samsung).
Το brand Honor δημιουργήθηκε από την Huawei το 2013 σαν μία επιλογή των μικρότερων ηλικιακών ομάδων περιλαμβάνοντας συσκευές που χαρακτηρίζονταν από τον μοντέρνο σχεδιασμό και προσφέρονταν σε χαμηλές και μέσες τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Huawei, το brand Honor παραδίδει περί τα 70 εκατομμύρια συσκευές κάθε χρόνο τα οποία κατευθύνονται στις αγορές της Κίνας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ευρώπης.