Κατά οκτώ μέτρα έχει αυξηθεί η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας

Σύσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 16:42
UPD:16:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί η στάθμη, καθώς με τις παρεμβάσεις που έγιναν στα υδάτινα οικοσυστήματα, στη συγκεκριμένη λίμνη, καταλήγουν όλα τα ύδατα από τις άλλες λίμνες της περιοχής, την Πτολεμαϊδα, το Αμύνταιο, τα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.

A- A A+

Κατά οκτώ μέτρα έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2015 η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Μάλιστα, το ύψος της στάθμης της λίμνης έχει εγείρει την έντονη ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι φοβούνται για το ενδεχόμενο πλημμυρών σε Φλώρινα και Πέλλα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη, στο Δήμο Αμυνταίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και με τη συμμετοχή φορέων των περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Πέλλας.

Ο κ. Τσιρώνης, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών εκπόνησης ενός συνολικού διαχειριστικού σχεδίου για τη λίμνη Βεγορίτιδα, ενώ - όπως έγινε γνωστό - στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί βαρύτητα, το επόμενο χρονικό διάστημα, στην ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων των λιμνών Βεγορίτιδας, Χειμαδίτιδας, Πετρών και Ζάζαρης.

Στην υλοποίηση του σχεδίου θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των εμπλεκόμενων Περιφερειακών Ενοτήτων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των λιμνών, ο οποίος θα λαμβάνει μέτρα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται και τις έκτακτες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν.

Όπως επισήμανε, αμέσως μετά τη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, μιλώντας  στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το πρόβλημα της λίμνης Βεγορίτιδας είναι μεγάλο, καθώς η στάθμη της έχει ανέβει κατά 7,5 έως 8 μέτρα τους τελευταίους 7 μήνες, λόγω των φετινών έντονων βροχοπτώσεων.

Παράλληλα, και τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί η στάθμη, καθώς με τις παρεμβάσεις που έγιναν στα υδάτινα οικοσυστήματα, στη συγκεκριμένη λίμνη, καταλήγουν όλα τα ύδατα από τις άλλες λίμνες της περιοχής, την Πτολεμαϊδα, το Αμύνταιο, τα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.

«Το πρόβλημα είναι σύνθετο καθώς καλύπτονται καλλιεργούμενες εκτάσεις και το ζήτημα αυτό απασχολεί πολύ τον αγροτικό κόσμο εν μέσω οικονομικής κρίσης κατά την οποία και εμείς οφείλουμε να υποστηρίξουμε την αγροτική παραγωγή», τόνισε ο κ. Μπίρος.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή