Skip to main content

Έκθεση Beyond: Η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει σύντομα την ανθρώπινη νοημοσύνη

Τις προβλέψεις του για το μέλλον της ΑΙ έκανε στέλεχος του κολοσσού της HTC

Την εκτίμηση ότι σε 10, 20 ή 30 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σημαντικά πιο έξυπνη από εμάς διατύπωσε ο Άλβιν Γκρέιλιν, πρώην πρόεδρος του κολοσσού της HTC και νυν παγκόσμιος αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης στην ίδια εταιρεία, μιλώντας στο AI Forum, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας Beyond.

O κ. Γκρέιλιν, που θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο, επισήμανε ότι εμείς σε αυτή την εξέλιξη πρέπει να αντιδράσουμε λέγοντας στην τεχνητή νοημοσύνη «μπράβο, συνέχισε» και να μην ντραπούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, «όπως δεν πρέπει να θεωρούμε την τεχνητή νοημοσύνη ανταγωνιστή, αλλά απόγονό μας και να είμαστε περήφανοι, με τον ίδιο τρόπο που μας γεμίζουν περηφάνια οι επιτυχίες των παιδιών μας».

Περαιτέρω, επισήμανε ότι εάν εκπαιδεύσουμε καλά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, θα μας φερθούν καλά, καθώς «εάν σε ένα παιδί δεν φέρεσαι καλά, θα έχει κακή συμπεριφορά».

Οι πεποιθήσεις

Ο κ. Γκρέιλιν επισήμανε ότι δεν είναι αλήθεια μια σειρά από πεποιθήσεις σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη. Προς το παρόν είναι ένα εργαλείο, αλλά σύντομα τα συστήματα θα μπορούν να κάνουν πράγματα μόνα τους. Δεν μας κάνει πιο χαζούς, ούτε θα μας σκοτώσει, ενώ δεν μας τελειώνουν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνει πραγματικότητα και δεν θα φέρει το δυστοπικό μέλλον, αντίθετα, αν τη χειριστούμε καλά, θα μας προσφέρει άπειρη παραγωγικότητα και νοητική ικανότητα.

Σημείωσε ότι για να μετριαστούν οι κίνδυνοι κακής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η τεχνολογία για τον εντοπισμό και την εξόντωση τους, εκπαιδευτεί το κοινό για τα ρίσκα και τα οφέλη, να θεσπιστεί παγκόσμιο κανονιστικό όργανο για την ασφάλεια, να επανακαταρτιστούν όσοι χάσουν τη δουλειά τους και να γίνει κοινή παγκόσμια προσπάθεια για την ανάπτυξή της, να μην γίνει, δηλαδή, αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ κρατών.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ