Συμμαχία Ινδίας - Κίνας κατά της κλιματικής αλλαγής

Τρίτη, 19 Μαΐου 2015 11:47
UPD:11:47
REUTERS/POOL

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο Κινέζος ομόλογός του Λι Κεκιάνγκ σε κοινές δηλώσεις.

A- A A+

Η Κίνα και η Ινδία, οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη και την τρίτη θέση στη λίστα των παγκοσμίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα ένα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μία κοινή ανακοίνωση, καλώντας τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των παγκοσμίων εκπομπών άνθρακα.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Κίνα και συγκεκριμένα καλεί τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να καλύψουν τις τεχνολογικές και οικονομικές ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου οι τελευταίες να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές άνθρακα.

«Καλούμε τις ανεπτυγμένες χώρες να ανεβάσουν τους στόχους μείωσης των επιβλαβών εκπομπών για το διάστημα μέχρι το 2020, καθώς και να τιμήσουν τη δέσμευσή τους για την παροχή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020 στα αναπτυσσόμενα κράτη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι των δύο κρατών δεν ανακοίνωσαν τις δικές τους αντίστοιχες δεσμεύσεις και σχέδια για τη μείωση των εγχώριων εκπομπών άνθρακα, αλλά δήλωσαν πως θα το πραγματοποιήσουν αρκετά πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που θα λάβει χώρα στο Παρίσι στο τέλος του χρόνου.

Η Ινδία, η οποία είναι η χώρα με τις τρίτες υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, βρίσκεται υπό έντονες διεθνείς πιέσεις να ανακοινώσει τη νέα κλιματική της πολιτική, αφού η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που βρίσκονται από πάνω της στη σχετική λίστα εκπομπών, δεσμεύτηκαν για νέους περιορισμούς με αφετηρία το 2025.

Ο πρωθυπουργός Μόντι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δε θα επηρεαστεί από τις διεθνείς πιέσεις και αντ’ αυτού θα επικεντρωθεί στην προώθηση της «πράσινης» ενέργειας, με στόχο τον πενταπλασιασμό των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας έως το 2022.

Η Ινδία δεν έχει το περιθώριο να δεσμευτεί σε περιορισμούς εκπομπών άνθρακα προτού βιομηχανοποιηθεί ακόμα περισσότερο, προκειμένου να βοηθήσει εκατομμύρια κατοίκους της που ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, υποστηρίζει ο Μόντι.

«Η Κίνα και η Ινδία έχουν αναλάβει ιδιαίτερα φιλόδοξες εγχώριες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παρά τις τεράστιες προκλήσεις κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και καταπολέμησης της φτώχειας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή