Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία πρέπει να κλείσει και πρέπει να είναι έντιμη

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 21:13
UPD:22:54
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και γι' αυτό είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

A- A A+

«Πορευόμαστε στο ναρκοθετημένο έδαφος» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις και σημείωσε ότι «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και γι' αυτό είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προηγούμενη «πολιτική ελίτ», είπε ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες δυνάμεις για να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα κακό πρόγραμμα αλλά η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών.Ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ύφεση η οποία όμως ήταν επιθυμητή από τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής». ​

«Ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ύφεση η οποία όμως ήταν επιθυμητή από τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής» υποστήριξε. ​

«Η πολιτική και οικονομική αυτή καταιγίδα ένα πράγμα άφησε ακλόνητο στη θέση του: Το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος που στήριζε την πολιτική και οικονομική ελίτ αυτής της χώρας» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε μεταξύ πολιτικής ελίτ, μιντιαρχών και Τραπεζών».

«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε, όμως, μέσα σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Πορευόμαστε, θα έλεγα, στο ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου» είπε ο κ. Τσίπρας. ​

Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ αναφορικά με τη συμφωνία υποστήριξε ότι «πρέπει να κλείσει και πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τις εξής παραμέτρους ως προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας:

  • χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος.
  • καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα.
  • αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.
  • ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και γι' αυτό είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Όπως έκανε γνωστό υπάρχει κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ που θα πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων, θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού».

Παραμένουν, ωστόσο, ανοιχτά θέματα, όπως είπε «κάποιοι στους θεσμούς επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία της ήδη απορυθμισμένης αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές αυτές  δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και των συντάξεων.

«Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό» σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή