Τουρκία: Ξύλο μεταξύ βουλευτών με το... σφυρί του προέδρου

Πέντε οι τραυματίες βουλευτές της αντιπολίτευσης που χρειάστηκε να νοσηλευθούν
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 10:21
UPD:19/02/2015 10:05
ODN
A- A A+

Πέντε βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, όταν μέλη της Εθνοσυνέλευσης ήρθαν στα χέρια πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των συζητήσεων για ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας.

Δύο από τους βουλευτές τραυματίσθηκαν στο κεφάλι από χτυπήματα με το σφυρί που χρησιμοποιεί παραδοσιακά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου για να ανοίξει και να κλείσει τις συνεδριάσεις και το οποίο πήραν και χρησιμοποίησαν εναντίον αντιπάλων τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Τραυματίσθηκαν συνολικά πέντε βουλευτές, οι τέσσερις από τους οποίους χρειάσθηκε να νοσηλευθούν, στη διάρκεια των επεισοδίων που στιγμάτισαν την έναρξη της εξέτασης του νομοσχεδίου το οποίο χαλαρώνει πολύ τις προϋποθέσεις για συλλήψεις προσώπων, έρευνες και τηλεφωνικές υποκλοπές χωρίς δικαστικό έλεγχο.

Η αντιπολίτευση χρησιμοποίησε επί ώρες παρελκυστικές τακτικές για να εμποδίσει την έναρξη των συζητήσεων για το νομοσχέδιο, όμως το AKP πέτυχε, χάρη στην πλειοψηφία του, το νομοσχέδιο να εξετασθεί.

Η συνεδρίαση τελικά διακόπηκε και θα επαναληφθεί το απόγευμα.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, το νομοσχέδιο θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σε «αστυνομικό κράτος».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 2003, δήλωσε μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συζήτησης και απευθυνόμενος στους βουλευτές, ότι «ο νόμος πρέπει τώρα να ψηφισθεί γρήγορα και κυρίως να εφαρμοσθεί το συντομότερο».

Μεταξύ άλλων επίμαχων μέτρων, το νομοσχέδιο πρόκειται να επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας να πραγματοποιούν έρευνες, συλλήψεις ή υποκλοπές με βάση απλές «υποψίες» και χωρίς οποιαδήποτε δικαστική εντολή.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή