Ομπάμα: Οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 09:13
UPD:09:33
REUTERS/POOL

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου για την κατάσταση της Ένωσης.

A- A A+

Το τέλος της ύφεσης και την είσοδο των ΗΠΑ σε μία νέα οικονομική εποχή κήρυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου.

«Απόψε γυρίζουμε τη σελίδα της σκληρής ύφεσης», είπε παρουσιάζοντας τη στρατηγική του για την «οικονομία της μεσαίας τάξης». Συγκεκριμένα, ο Ομπάμα πρότεινε την αύξηση της φορολογικής πίεσης προς τα ευπορότερα νοικυριά, διευκρινίζοντας ότι θα επανέλθει με λεπτομέρειες προς το Κογκρέσο τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Δήλωσε ακόμη έτοιμος να επενδύσει στην οικονομική ανάπτυξη για να προσφέρει στις εργαζόμενες οικογένειες της μεσαίας τάξης βοήθεια υπό τη μορφή αδειών ασθενείας, μητρότητας και προσιτής φροντίδας των παιδιών. Παράλληλα, ζήτησε από το Κονγκρέσο να νομοθετήσει για την εξίσωση των αμοιβών ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία. «Είναι 2015, είναι καιρός», είπε χαρακτηριστικά.

Για την τρομοκρατία

EURONEWS

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα νικήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά, όπως εκτίμησε, «αυτή η προσπάθεια θα χρειασθεί καιρό, θα χρειασθεί προσήλωση στον στόχο».

«Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τους τρομοκράτες και να διαλύουμε τα δίκτυά τους, και διατηρούμε το δικαίωμα μονομερούς δράσης, όπως δεν έχουμε σταματήσει να κάνουμε από τότε που εξελέγην, για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών που συνιστούν απευθείας απειλή για εμάς και τους συμμάχους μας», πρόσθεσε.

Εξέφρασε δε την αλληλεγγύη του προς όλα τα θύματα της τρομοκρατίας, «από το σχολείο του Πακιστάν μέχρι τους δρόμους του Παρισιού».

Για το Ιράν

REUTERS

Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράν, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης «θα σημάνει την αποτυχία της διπλωματίας». «Η διπλωματία μας λειτουργεί με σεβασμό προς το Ιράν, όπου, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, σταματήσαμε την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και μειώσαμε το απόθεμα των πυρηνικών υλικών», τόνισε.

«Μέχρι την άνοιξη, έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευθούμε μία πλήρη συμφωνία που θα εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, πράγμα που διασφαλίζει την Αμερική και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, αποτρέποντας μία νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», συνέχισε.

Για την Κούβα

REUTERS

Για την επαναπροσέγγιση με την Κούβα, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «το χέρι φιλίας που τείνουμε προς τον κουβανικό λαό μπορεί να επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα σε μία κληρονομιά απαξίωσης».

«Αυτή τη χρονιά, το Κονγκρέσο θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον τερματισμό του εμπάργκο ... στην Κούβα. Θέτουμε τέλος σε μία πολιτική η οποίας έχει σταματήσει να λειτουργεί από καιρό. Όταν αυτό που κάνουμε δεν λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, είναι καιρός να δοκιμάσουμε κάτι άλλο», συμπλήρωσε.

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ «υπερασπίζονται την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μεγάλοι δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τους μικρούς, αντιτιθέμενες στη ρωσική επίθεση, υποστηρίζοντας τη δημοκρατία στην Ουκρανία και δίνοντας εγγυήσεις ασφαλείας στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ»

«Πέρυσι, όταν ασχολούμασταν μαζί με τους συμμάχους μας με το δύσκολο εγχείρημα της επιβολής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ορισμένοι έλεγαν ότι η επίθεση του Πούτιν αποτελούσε μία μεγαλειώδη επίδειξη στρατηγικής και ισχύος. Ε, λοιπόν, σήμερα, οι ΗΠΑ είναι ισχυρές και ενωμένες με τους συμμάχους τους, ενώ η Ρωσία είναι απομονωμένη και η οικονομία της σε διάλυση», επεσήμανε.

Για το Γκουαντάναμο

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε να μην σταματήσει τις προσπάθειες για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, λέγοντας ότι «είναι καιρός να τελειώσουμε τη δουλειά».

«Ως Αμερικανοί, είμαστε προσηλωμένοι στη δικαιοσύνη- κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να δαπανούμε τρία εκατομμύρια ανά κρατούμενο για να διατηρούμε μία φυλακή που ο κόσμος καταδικάζει και οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν για να στρατολογούν», είπε.

Καταδίκη του αντισημιτισμού

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε «τη θλιβερή επανεμφάνιση του αντισημιτισμού σε ορισμένες περιοχές του κόσμου». «Συνεχίζουμε να απορρίπτουμε τα υβριστικά στερεότυπα κατά των μουσουλμάνων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων συμμερίζεται τη δέσμευσή μας για την ειρήνη», σημείωσε ο Ομπάμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή