«Όσα πραγματικά συνέβησαν στο Βελιγράδι», κατά τον Αλβανό πρέσβη

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 12:39
UPD:12:54
REUTERS/MARKO DJURICA

Στιγμιότυπο από τον αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία, όπου μια σημαία που απεικονίζει λεγόμενη «μεγάλη Αλβανία», μια περιοχή που καλύπτει όλα τα μέρη των Βαλκανίων όπου ζουν εθνοτικές ομάδες Αλβανών, πετά πάνω από το γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα για τον 9ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι.

A- A A+

Κατά μερίδας Ελλήνων αρθρογράφων στρέφεται ο πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα Ντασνόρ Ντερβίσι, καταλογίζοντάς τους πως δεν αναφέρθηκαν στα όσα πραγματικά συνέβησαν στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβία - Αλβανία στο Βελιγράδι. 

Αντιθέτως, όπως σημειώνει, «έσπευσαν να γεμίσουν σελίδες με τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης της περιοχής των Βαλκανίων από τον επικίνδυνο εθνικισμό της Μεγάλης Αλβανίας».

EMBASY OF ALBANIA

Ο πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα Ντασνόρ Ντερβίσι

Ο Αλβανός πρέσβης σπεύδει να απαριθμήσει μια σειρά από ενέργειες των Σέρβων οπαδών εις βάρος των Αλβανών, οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις τηλεοπτικές κάμερες.  

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «μία σημαία-χάρτης πέταξε πάνω από το γήπεδο (κανείς δεν γνωρίζει ακόμα από ποιον), σε ένα στάδιο όπου ανάμεσα στους 50 παρόντες Aλβανούς αντιστοιχούσαν οι κραυγές 30 χιλιάδων Σέρβων οπαδών, οι οποίοι γιουχάρισαν τον εθνικό ύμνο της Αλβανίας, κρατούσαν ψηλά τις σημαίες τους, καίγοντας ταυτόχρονα τις σημαίες του ΝΑΤΟ και της Αλβανίας».

«Μάλιστα», συμπληρώνει, «εάν δεν υπήρχαν πλάνα από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια με τις υστερικές κραυγές όλων μαζί "θάνατος στους Αλβανούς", με τους χούλιγκαν να κατεβαίνουν στις κερκίδες και μέσα στο γήπεδο και τις βιαιότητες εναντίον των Αλβανών ποδοσφαιριστών, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την προοδευτική ελληνική κοινή γνώμη, που επιθυμεί έμπρακτα να ανακαλύψει την αλήθεια, να μάθει τι ακριβώς συνέβη στο Βελιγράδι».

Στη συνέχεια ο κ. Ντερβίσι εκφράζει εκτίμηση και σεβασμό για τις τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια επί του θέματος, χαρακτηρίζοντάς τες μετρημένες και προσεκτικές.  

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Αλβανίας, το περιστατικό στο Βελιγράδι «εμφάνισε τον κίνδυνο που διατρέχει η περιοχή μας αν δεν αντιδράσουμε, αν συνεχίσουμε να παραμείνουμε όμηροι του παρελθόντος και θύματα των σποραδικών γεγονότων». 

«Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την βαθύτατη λύπη που νιώθω, όχι μόνο εγώ αλλά και η κυβέρνηση της Αλβανίας όπως και όλη η κοινή γνώμη της χώρας μου, για αυτή την άσχημη τροπή που πήρε ο συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός αγώνας», συμπληρώνει. 

Τέλος, επισημαίνει την αποφασιστικότητα του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Βελιγράδι ως «έκφραση της θέλησης για αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών». 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή