Πέθανε ο εικαστικός Κώστας Πανιάρας

Σε ηλικία 80 ετών
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 11:37
UPD:14:03

Στη ζωγραφική του, που αποτελείται από σαφείς ενότητες έργων, το χρώμα είναι το στοιχείο που κυριαρχεί και συντελεί στη δημιουργία συνθέσεων με μεγάλες επιφάνειες, ενώ η χρησιμοποίηση πτυχωτού πλαστικού σπάζει την παραδοσιακή επιπεδότητα προσδίδοντας ανάγλυφη, κυματιστή υφή.

A- A A+

Ο Κώστας Πανιάρας, ένας  από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς μεταπολεμικά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Γεννημένος το 1934 στο Κιάτο, πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Θεόδωρο Λεκό, στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα κοντά στην Ελένη Ζογγολοπούλου. Το 1956 πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε λιθογραφία στην εκεί Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική με τον Andre Lhote και ψηφιδωτό και φρέσκο με τον Gino Severini. Στη γαλλική πρωτεύουσα παρέμεινε ως το 1975, με ενδιάμεσα ταξίδια στη Νέα Υόρκη, την Περσία και την Άπω Ανατολή και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το 1956 ξεκίνησε την εκθεσιακή του δραστηριότητα, παρουσιάζοντας την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα. Ακολούθησαν άλλες ατομικές, ορισμένες σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ιόλα, και συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1984 οργανώθηκε αναδρομική παρουσίαση του έργου του στην Πινακοθήκη Πιερίδη.

Στη ζωγραφική του, που αποτελείται από σαφείς ενότητες έργων, το χρώμα είναι το στοιχείο που κυριαρχεί και συντελεί στη δημιουργία συνθέσεων με μεγάλες επιφάνειες, ενώ η χρησιμοποίηση πτυχωτού πλαστικού σπάζει την παραδοσιακή επιπεδότητα προσδίδοντας ανάγλυφη, κυματιστή υφή. Με την ίδια λογική χρησιμοποίησε το χρώμα και σε γλυπτικές συνθέσεις, επεμβαίνοντας στη φόρμα γνωστών κλασικών έργων και προκαλώντας μια διαφορετική ερμηνεία τους, καθώς και στις εγκαταστάσεις και τα γλυπτικά περιβάλλοντα που δημιούργησε και τα οποία συνδυάζουν τα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής και της γλυπτικής του.

Ο Κώστας Πανιάρας, ένας  από τους σημαντικότερους έλληνες εικαστικούς μεταπολεμικά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Η κηδεία του Κώστα Πανιάρα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ένας «ανατροπέας της τέχνης», θα γίνει αύριο, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, στις 3 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή