Βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία

Προς νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, ανεβαίνει η Ακροδεξιά
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 10:33
UPD:10:38
EPA/JESSICA GOW

Προεκλογικές αφίσες στη Στοκχόλμη.

A- A A+

Τα εκλογικά τμήματα στη Σουηδία άνοιξαν στις 08.00 (τοπική ώρα / 09.00 ώρα Ελλάδος) για τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες αναμένεται νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και άνοδος της Άκρας Δεξιάς.

Περί τα 7,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους νέους τους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο των 349 εδρών.

Τα τελευταία εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 20.00 τοπική ώρα, ωστόσο το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov και η ιστοσελίδα της εφημερίδας Metro που διανέμεται δωρεάν έχουν προγραμματίσει να δημοσιεύσουν τις πρώτες εκτιμήσεις τέσσερις ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης.

Ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, 49 ετών, του κεντροδεξιού κόμματος των Μετριοπαθών θεωρείται ότι θα ηττηθεί, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, από τον αντίπαλό του, τον 57χρονο Σοσιαλδημοκράτη Στέφαν Λέφβεν, ο οποίος ουδέποτε κατείχε αιρετό ή υπουργικό αξίωμα.

Εάν και ο κ. Ράινφελτ παρουσίασε έναν καλό οικονομικό απολογισμό ύστερα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του και οι αυξανόμενες ανισότητες κούρασαν τους ψηφοφόρους, κυρίως τους νεότερους.

Τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική τους είσοδο στο κοινοβούλιο, οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας ενδέχεται να αναδειχθούν σε τρίτο κόμμα της χώρας.

EURONEWS

Εάν, όπως αναμένεται, η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, θα αρχίσει μία μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και σε δύο ακόμη κόμματα, τους Πράσινους και το Αριστερό Κόμμα. Τα κόμματα αυτά δεν έχουν δηλώσει σαφώς εάν επιθυμούν να αναλάβουν υπουργικούς θώκους.

Εκτός από τις εθνικές εκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 20 νομαρχιακά συμβούλια και 290 δημοτικά συμβούλια.

Τοπικά δημοψηφίσματα συμβουλευτικού χαρακτήρα έχουν επίσης προγραμματιστεί σε έξι δήμους, συμπεριλαμβανομένου του Γκέτεμποργκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας.

Η ψηφοφορία εκεί αφορά την επιβολή τέλους κυκλοφοριακής συμφόρησης για τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται από την πόλη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή