Τη διάλυση της Κ.Ο. του ΚΚ Ουκρανίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής

Εξετάζεται η απαγόρευσή του
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 17:04
UPD:17:07
REUTERS/STRINGER

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

A- A A+

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο οι αρχές κατηγορούν ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες.

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Τουρτσίνοφ, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα νόμο ο οποίος επιτρέπει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να ζητεί τη διάλυση μιας πολιτικής ομάδας ο αριθμός των μελών της οποίας είναι μικρότερος από αυτόν της πιο μικρής πολιτικής ομάδας που σχηματίζεται μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (PCU) είχε αρχικά 33 βουλευτές, ωστόσο πλέον του έχουν απομείνει 23 σε σύνολο 450 βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του PCU Πέτρο Σιμονένκο κατήγγειλε την «παράνομη» απόφαση.

«Θα πολεμήσουμε», υπογράμμισε μιλώντας στον ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας».

Η ουκρανική δικαιοσύνη άρχισε εξάλλου την Τρίτη να εξετάζει το ζήτημα της απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU), το συγκεκριμένο κόμμα υποστηρίζει τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή