Υπόσχονταν προγνωστικά για του αγώνες του Μουντιάλ μέσω Facebook

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 16:28
UPD:16:32
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Στη σύλληψη πέντε ατόμων που χρησιμοποιούσαν ψεύτικα προφίλ στο Facebook και υπόσχονταν προγνωστικά για αγώνες ποδοσφαίρου προχώρησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για την ίδια υπόθεση θα ζητηθεί δικαστική συνδρομή για επιπλέον τέσσερις δράστες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», όπου εντοπίστηκαν χρήστες να προβαίνουν σε παραβάσεις του νόμου περί παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού στο διαδίκτυο.

Ως προς την μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) τα συγκεκριμένα άτομα έχοντας δημιουργήσει πέντε διαφορετικά προφίλ στο «Facebook», με ονόματα - τίτλους που παρέπεμπαν σε στοιχηματικές ιστοσελίδες, διαφήμιζαν ή προσέγγιζαν - προσέλκυαν άλλους χρήστες, υποσχόμενοι ότι διαθέτουν και προσφέρουν έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά για αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι είτε συμπεριλαμβάνονταν στο Δελτίο Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ είτε ήταν εκτός κουπονιού ΟΠΑΠ.

Μάλιστα για να γίνονται πιο πειστικοί ισχυρίζονταν ότι, για τους αγώνες που έδιναν τα προγνωστικά, διέθεταν έγκυρες πληροφορίες από μάνατζερ και λοιπά γραφεία στοιχηματισμού ανά την υφήλιο. Σημειώνεται ότι η παράνομη προγνωστική στοιχηματική δραστηριότητα αφορούσε και αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που διεξήχθη στη Βραζιλία.

Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η εξειδικευμένη ομάδα των στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, με αποτέλεσμα να ταυτοποιήσει ψηφιακά τα συγκεκριμένα προφίλ στο διαδίκτυο.

Όπως προέκυψε η διαχείριση των προφίλ γινόταν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε, τέσσερις από τους διαχειριστές είχαν ως κατοικία τα Σκόπια και την Κύπρο, ενώ ο πέμπτος, ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας διέμενε στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη στη συγκεκριμένη περιοχή και πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ από την επιτόπια αυτοψία ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση του.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή