Τουρκία: Άρχισε η δίκη για τις ταραχές στην Πλατεία Ταξίμ

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 11:07
UPD:12:34
EPA/SEDAT SUNA

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

A- A A+

Άρχισε την Πέμπτη η δίκη των κατηγορούμενων ως «αρχηγών» των διαμαρτυρόμενων κατά του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα χρόνο στην Πλατεία Ταξίμ. Πιθανές ποινές έως 30 έτη κάθειρξης.

Οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του κινήματος «Ταξίμ Αλληλεγγύη», με τις κατηγορίες εναντίον τους να επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 30 έτη κάθειρξης.

«Αυτή η δίκη θα είναι μία κηλίδα στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για μία δίκη της ντροπής, είναι σχεδόν σκάνδαλο. Σήμερα δικάζονται η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη. Αλλά κανείς δεν θα μπορέσει να μάς εμποδίσει να συντρέξουμε τους φίλους μας στο δρόμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 με την κινητοποίηση ολιγάριθμης ομάδας οικολόγων κατά της καταστροφής του Πάρκου Γκεζί, που περιλαμβανόταν σε χωροταξικό σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν.

EURONEWS

Έπειτα από τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στις 31 Μαΐου, η εκδήλωση αυτή διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε κίνημα συνολικής πολιτικής αμφισβήτησης με στόχο τις αυταρχικές εκτροπές του καθεστώτος Ερντογάν.

Επί τρεις εβδομάδες, 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν σκληρά τις εκδηλώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας. Ο απολογισμός της καταστολής ήταν τουλάχιστον 8 νεκροί, περισσότεροι από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή