Γ. Παπανδρέου: Εγώ έφτιαξα νομικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 07:31
UPD:09:12
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Των κινήσεων της κυβέρνησής του αλλά και του ιδίου ως υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τις ΜΚΟ υπεραμύνθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ερωτηθείς σχετικά σε εκδήλωση του Συλλόγου αποφοίτων του Χάρβαρντ.

Στον διάλογο που ακολούθησε την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν μπορούμε να μιλάμε για αξιοπιστία όταν υπάρχουν τέτοιες «απάτες».

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε αρχικά ότι ήταν η δική του κυβέρνηση εκείνη που δημιούργησε το νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να κινείται η Δικαιοσύνη και να διερευνά παρόμοιες υποθέσεις, όπως ζήτησε και τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΚΟ που αναλάμβανε προγράμματα αποναρκοθέτησης.

Παρόμοια προβλήματα, όπως είπε, εμφανίζονται σε όλες τις χώρες, ενώ τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίζονται όταν εμφανίζονται.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εξωτερικών, αποφάσισε να φτιάξει ένα πλαίσιο λειτουργίας, με το μητρώο, τον έλεγχο από τη Βουλή των πεπραγμένων των ΜΚΟ κ.λπ. και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως το πλαίσιο να έπρεπε να είναι πιο αυστηρό, αλλά πλαίσιο δημιουργήθηκε.

Έκανε ακόμη λόγο για υπερβολή σε ό,τι αφορά τη«συλλήβδην» αντιμετώπιση των ΜΚΟ ως «κακών», τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για τη χώρα. Όπως υυποστήριξε, οι ΜΚΟ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις της Ελλάδας και ανέφερε μάλιστα  το παράδειγμα της «διπλωματίας των πολιτών» που βοήθησε στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στη δημιουργία προσβάσεων της χώρας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως όταν υπάρχουν ατασθαλίες, η Δικαιοσύνη πρέπει να ενεργεί, όπως κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Θα συνεχίσω να είμαι μαχητής»

Ερωτηθείς αν θα αποδεχόταν πρόταση του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας,  απάντησε ότι δεν είναι και πολύ «του πρωτοκόλλου». Θέλω να αισθάνομαι μαχητής και αυτό θα συνεχίσω να είμαι, είπε.

«Μακάρι να γνώριζα το πραγματικό πρόβλημα»

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε ακόμη γιατί δεν κινήθηκε γρηγορότερα, ως πρωθυπουργός, αφού γνώριζε το πρόβλημα με το έλλειμμα. «Μακάρι να γνώριζα το πραγματικό πρόβλημα» απάντησε και επανέλαβε ότι προεκλογικά, το 2009, ο κ. Προβόπουλος τού είχε πει ότι μπορεί να φθάσει το 10%, ότι είχε ρωτήσει τον Κ. Καραμανλή στο προεκλογικό ντιμπέιτ για το ύψος του ελλείμματος χωρίς να πάρει απάντηση και ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ενημέρωσε επίσημα τις Βρυξέλλες, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ότι θα ήταν 6,5%.

Αναρωτήθηκε δε αν την ευθύνη για τη μη ενημέρωση του ελληνικού λαού είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή η τότε κυβέρνηση, όπως και το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που γνώριζαν.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αποσοβηθεί το πρόβλημα της Ελλάδας ή να μειωθεί η ένταση της κρίσης, αν η ΕΚΤ δεχόταν να εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα, αλλά δεν το ήθελε ούτε εκείνη ούτε η Γερμανία.

Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε ακόμη γιατί δεν ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων στη Βουλή και ανέλαβε μόνος του την ευθύνη να ψηφίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής - ένα θέμα που θέτει συχνά στις κομματικές του ομιλίες και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είχε επαφές με τη Ν.Δ. η οποία δεν ήθελε να ψηφίσει και αναφέρθηκε στο ρίσκο που θα αναλάμβανε. Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε, η Ν.Δ. θα μπορούσε να πει ότι το πρόγραμμα δεν ψηφίστηκε, διότι δεν υπήρξε η αυξημένη πλειοψηφία που ζητήθηκε από τη Βουλή. Σε μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα το αναγνώριζε ως νομίμως ψηφισθέν.

Υποστήριξε ότι τα περιθώρια ήταν ασφυκτικά, καθώς το πρόγραμμα έπρεπε να ψηφιστεί Παρασκευή και τη Δευτέρα να γίνει εκταμίευση για την πληρωμή ομολόγων 8 δισ. ευρώ. Κάλεσε ακόμη τους παρισταμένους να σκεφτούν οι ίδιοι τι θα έκαναν αν βρίσκονταν στη θέση του, ενώ, όπως, επίσης, αντί να ρωτούν τον ίδιο γιατί δεν ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία, να ρωτήσουν τη Ν.Δ. γιατί η ίδια, από μόνη της, δεν προσφέρθηκε να ψηφίσει το πρόγραμμα.

«Ο ελληνικός λαός θα ψήφιζε ''ναι'' στο δημοψήφισμα»

Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε τέλος στην επιλογή του δημοψηφίσματος. Ερωτηθείς τέλος ποιο ήταν το λάθος του που θα ήθελε να διορθώσει, απάντησε αν θα ήθελε κάτι να είχε γίνει διαφορετικά, θα ήταν να μπορούσε να περάσει το δημοψήφισμα, εκφράζοντας την πίστη ότι ο ελληνικός λαός θα ψήφιζε «ΝΑΙ». Έτσι, τόνισε, θα είχε κοπεί και η μακρά συζήτηση για το αν η Ελλάδα μένει στο ευρώ ή φεύγει, που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή