Διαχειριστικός έλεγχος στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας ΑΕΙ - ΤΕΙ

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 15:31
UPD:16:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
A- A A+

Τη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας όλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, για τα τελευταία πέντε οικονομικά έτη ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος από το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού.

Η εντολή του Αντώνη Σαμαρά δίνεται ενώ παραμένει ο αναβρασμός στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης, με αιχμή το μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων για οκτώ Πανεπιστήμια.

Μάλιστα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν να συνεχίσουν για όγδοη συνεχή εβδομάδα την απεργιακή τους κινητοποίηση, ενώ εκκρεμεί η απόφαση των υπαλλήλων του ΕΜΠ.

Επιστολή-έκκληση ΠΟΣΔΕΠ για διάλογο 

Νωρίτερα σήμερα, η ΠΟΣΔΕΠ απηύθυνε επιστολή-έκκληση για διάλογο στον υπουργό Παιδείας, με τον πρόεδρό της Στάθη Ευσταθόπουλο να σημειώνει απευθυνόμενος στον κ. Αρβανιτόπουλο πως «εκ του αποτελέσματος είναι προφανές ότι ο συγκρουσιακός τρόπος διαχείρισης των προβλημάτων που έχετε επιλέξει δεν είναι ο ενδεδειγμένος ούτε για τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Ειδικότερα» σημειώνει στην επιστολή του «στο άμεσο πρόβλημα των Πανεπιστημίων που παραμένουν κλειστά, πρέπει να αναλάβετε γενναίες πρωτοβουλίες για να αρθεί το αδιέξοδο» και τονίζει πως «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα όταν τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με διάλογο».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καλεί συγκεκριμένα τον κ. Αρβανιτόπουλος να απευθύνει μια ειλικρινή πρόσκληση προς τα Ιδρύματα, ώστε να βρεθεί από κοινού με τους Πρυτάνεις μια ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Περιγράφοντας γενικότερα την κατάσταση των Πανεπιστημίων κάνει λόγο για καταστροφή και υποβάθμιση: 

«Ελπίζουμε ότι έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και της υποβάθμισης που βιώνουν τα Πανεπιστήμια μας σήμερα, καθώς τα τελευταία 3 χρόνια» σημειώνει στην επιστολή του προς τον κ. Αρβανιτόπουλος και διευκρινίζει: «Οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί περισσότερο από 60%, Το στελεχιακό δυναμικό τους (όλων των κατηγοριών και βαθμίδων) έχει ήδη μειωθεί περισσότερο από 25% ενώ τώρα επιχειρείται και η περαιτέρω μείωση των διοικητικών στελεχών κατά περίπου 40%».

Αναφέρει επίσης πως τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας εδώ και δύο μήνες, στην έναρξη της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς υπολειτουργούν, ενώ το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (το αρχαιότερο και μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας) και το ΕΜΠ παραμένουν ουσιαστικά κλειστά λόγω της απεργίας των διοικητικών στελεχών.

Καταλήγοντας εκφράζει την πεποίθηση πως οι Πρυτάνεις των θιγόμενων ιδρυμάτων θα απαντήσουν θετικά σε μια συναινετική από μέρους του υπουργού προσπάθεια «με στόχο να επαναλειτουργήσουν τα ιδρύματα για το καλό των φοιτητών μας και των οικογενειών τους αλλά και της ίδιας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή