Τυνησία: Προς παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013 18:38
UPD:18:40
euronewsGreek

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση του θα υποβάλλει την παραίτηση της. Το Ισλαμικό κόμμα «Εννάχντα», που βρίσκεται στην εξουσία, δέχτηκε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την αντιπολίτευση και τα εργατικά συνδικάτα.

A- A A+

Η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τυνησίας συμφώνησε να παραιτηθεί μετά τις διαπραγματεύσεις με την λαϊκή αντιπολίτευση που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα και αφορούν τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την προετοιμασία εκλογών.

«Ο διάλογος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα ή την Τρίρη», δήλωσε ο Λόφτι Ζίτουν, ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα. «Το Ενάχντα έχει δεχθεί χωρίς προϋποθέσεις το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν στόχο να δώσουν τέλος στην πολιτική κρίση, που ξεκίνησε τον Ιούλιο μετά τη δολοφονία ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Έκτοτε, η λαϊκή αντιπολίτευση πραγματοποίησε διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία πολλοί κατηγορούν ότι είναι επιεικής με τους ισλαμιστές αντάρτες και ότι επιθυμεί να επιβάλλει μια ισλαμιστική ατζέντα.

Το ισχυρό εργατικό συνδικάτο UGTT, που διαμεσολαβεί για την έναρξη πολιτικού διαλόγου, πρότεινε να υπάρξουν τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων μετά τις οποίες το Ενάχντα θα παραιτηθεί και τη θέση του θα λάβει μια μη κομματική κυβέρνηση, η οποία θα ορίσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή