Ν. Δένδιας: Στον αντιτρομοκρατικό νόμο τα ποινικά περιστατικά με ανάμειξη της Χρυσής Αυγής

Επιστολή του υπουργού στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 18:31
UPD:20/09/2013 11:00
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας σε έκτακτη ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους, η επιστολή προς την εισαγγελέα συνοδευόταν από τους φακέλους 13 περιστατικών στην Αττική και 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

A- A A+

Την ένταξη στον αντιτρομοκρατικό νόμο όλων των ποινικών περιστατικών, στα οποία έχει ανάμειξη η Χρυσή Αυγή, ζητεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με επιστολή που έστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας σε έκτακτη ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους, η επιστολή προς την εισαγγελέα συνοδευόταν από τους φακέλους συνολικά 32 περιστατικών (13 στην Αττική και 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα), τα οποία - κατά την άποψη της Αστυνομίας - συνιστούν διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης.

Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός ζητεί όλα τα περιστατικά να ενταχθούν στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που μετατρέπει αυτομάτως τα πλημμελήματα σε κακουργήματα και μπορούν να γίνουν συλλήψεις ηθικών και φυσικών αυτουργών.

Σε ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές, για τις οποίες έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, εμπλέκονται και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, και η διαδικασία για αυτούς θα προχωρήσει όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

NIKOLAOS DENDIAS

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο, δεν τίθεται εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, γιατί δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, αλλά πλέον «όλοι θα συρθούν στα δικαστήρια και θα ανακοπεί η δράση του συγκεκριμένου κόμματος».

Σε ερώτηση γιατί ο ίδιος δεν άφησε να προχωρήσει η έρευνα για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, που μπορεί να φέρει στο φως και άλλα στοιχεία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι προχώρησε στην αποστολή της επιστολής, επειδή φοβάται ότι αυτό που έγινε στο Κερατσίνι μπορεί να επαναληφθεί, καθώς και επειδή μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, για την ενέργεια του αυτή είναι σύμφωνος και ο Πρωθυπουργός, τον οποίο ενημερώνει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πηγές του  υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλεπάλληλα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές άτομα που φέρονται ως μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οι περισσότερες υποθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι παράγοντες του υπουργείου, αφορούσαν επιθέσεις ατόμων τα οποία έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής κατά αλλοδαπών.

Στο δελτίο συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταγραφεί ακόμη περιστατικά ανώνυμων τηλεφωνημάτων σε νηπιαγωγεία και απειλών κατά της ζωής αλλοδαπών μαθητών, «εφόδων» ατόμων που φέρονται ως μέλη της Χρυσής Αυγής σε καταστήματα όπου εργάζονταν αλλοδαποί, αλλά και επεισοδίων σε δημόσιες εκδηλώσεις.

EURONEWSGREEK

REUTERS
Η αναφορά του Ν. Δένδια στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Κυρία Εισαγγελεύ,

Επιτρέψατε μου να σας κοινοποιήσω α) το υπ' αρ. πρωτ. 4003/173/-315661/19.09.2013 έγγραφο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας / Δ/νσεως Κρατικής Ασφάλειας σχετικά με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή», οι οποίες φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας και β) μακρά σειρά δημοσιευμάτων των εφημερίδων «Αυγή, «Βραδυνή», «Δημοκρατία», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Ημερησία», «Καθημερινή», «Παραπολιτικά», «Τα Νέα» και «Το Βήμα» αναφορικά με το ίδιο θέμα.

Η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Η δραστηριότητα αυτή εκθέτει όχι μόνον τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και την ίδια τη χώρα, τη δημοκρατική της παράδοση, το νομικό της πολιτισμό, τις δεσμεύσεις της υπό το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αντιμετώπισή της, κατά συνέπεια, επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών για κάθε αναγκαία προς το έργο τους συνδρομή, στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και το Νόμο αρμοδιοτήτων τους.

Με τιμή,

Νίκος Δένδιας»

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας θα μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία των 32 περιστατικών και εφόσον κρίνει σκόπιμο θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Ν. Μιχαλολιάκος: Λάσπη και σκευωρία

XRYSHAYGHCOM

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, το απόγευμα δόθηκε στη δημοσιότητα μαγνητοσκοπημένη δήλωση του Γενικού της Γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου, στην οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για λάσπη και σκευωρία σε βάρος της.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η Χρυσή Αυγή από την πρώτη στιγμή καταδίκασε απερίφραστα, απόλυτα και με κάθε τρόπο το τραγικό περιστατικό στο Κερατσίνι. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για αυτούς που κατευθύνουν τη δημόσια ζωή και οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε ένα "κυνήγι μαγισσών", σε μία δίωξη του φρονήματος των Ελλήνων. Η Χρυσή Αυγή με Πίστη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και θα αντισταθεί απέναντι στη λάσπη και τη σκευωρία. Θέλουν να θέσουν την Χρυσή Αυγή εκτός νόμου. Μόνο που με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις είναι αυτοί παράνομοι και εκτός νόμου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή