Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη θα ενισχύσει την ελληνική Ακτοφυλακή

Ολοκληρώθηκε στη Χίο η 5η ετήσια σύνοδος των Αρχηγών Ακτοφυλακών Κρατών της Ε.Ε.
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 20:34
UPD:20:49
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ακτοφυλακών, ενώ  εξήρε το έργο του Λιμενικού Σώματος (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την πεποίθησή του πως η Ευρώπη, μέσα από τα θεσμικά όργανά της, θα ενισχύσει σε μέσα και δυνατότητες την ελληνική Ακτοφυλακή, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στον χαιρετισμό του κατά την 5η Σύνοδο του Forum των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και των χωρών της Συνθήκης Σένγκεν (European Coast Guard Functions Forum-ECGFF).

Η σύνοδος τελέστηκε υπό την προεδρία  του Αρχηγού του Λιμενικού  – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου ΛΣ  Δημήτρη Μπαντιά.

Στη σύνοδο παρέστησαν προσωπικότητες του ναυτιλιακού χώρου, όπως, μεταξύ άλλων, ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και Βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών της Γαλλίας κ. Frédéric Cuvillier, ο Γενικός Γραμματέας Θάλασσας της Γαλλίας  Michel Aymeric, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Κουμουτσάκος Γεώργιος, Παπανικολάου Γεώργιος), καθώς και υψηλοί Αξιωματούχοι της Ευρ. Επιτροπής και των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών της Ε.Ε. Χαιρετισμό στις εργασίες της Συνόδου απηύθυνε, επίσης, με ηχογραφημένο μήνυμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Brian Simpson.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ακτοφυλακών, ενώ  εξήρε το έργο του Λιμενικού Σώματος, τονίζοντας την συνεισφορά του στην υποστήριξη της ναυτιλίας, τόσο στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, όσο και την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων στη θάλασσα. Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η ελληνική Ακτοφυλακή έχει το πιο πολύπλοκο έργο σε σύγκριση με αντίστοιχες ακτοφυλακές διεθνώς, ενώ χειρίζεται πολλά διαφορετικά θέματα, για τα οποία σε άλλες χώρες, απασχολούνται ειδικές υπηρεσίες. Παράλληλα, ασκεί καθήκοντα αστυνόμευσης, δίνοντας καθημερινά μάχες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών, του «trafficking», ενώ ταυτόχρονα «εγγυάται την προστασία των θαλασσίων  συνόρων μας, που αποτελούν παράλληλα και τα ανατολικότερα σύνορα της Ευρώπης, από την παράνομη μετανάστευση. Επίσης, δίνει τη μάχη ανελλιπώς και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας, ακόμη και παρανόμως. Επιπλέον, η ίδια Ακτοφυλακή ασκεί τη ναυτιλιακή πολιτική του Υπουργείου, παρέχει υπηρεσίες για την ελληνική ναυτιλία, ενώ εκπροσωπεί ουσιαστικά τη χώρα σε διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς. Για αυτή τη μοναδικότητα της Ελληνικής Ακτοφυλακής,  σε παγκόσμιο επίπεδο θα έλεγα, καθώς και του σπουδαίου έργου που επιδεικνύει, πιστεύω ακράδαντα ότι και η Ευρώπη, μέσα από τα θεσμικά όργανά της, θα την ενισχύσει σε μέσα και δυνατότητες ακόμη περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή