Γερμανία: Υδρογόνο από αιολική ενέργεια στο δίκτυο φυσικού αερίου

Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 12:03
E.ON

Όπως αναφέρει η E.On, η μονάδα χρησιμοποιεί αιολική ενέργεια και εξοπλισμό ηλεκτρόλυσης για να μετατρέψει το νερό σε υδρογόνο, το οποίο με τη σειρά του διοχετεύεται στο υπάρχον τοπικό σύστημα φυσικού αερίου.

A- A A+

Δύο μήνες μετά από τις πρώτες δοκιμές, υδρογόνο από αιολική ενέργεια διοχετεύθηκε για πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα στο δίκτυο φυσικού αερίου της Γερμανίας.

Η μονάδα ισχύος 2MW, στο Φάλκεναγκεν της ανατολικής Γερμανίας, εγκαινιάστηκε παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αξιωματούχων από το κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Σύμφωνα με την E.On, που την διαχειρίζεται από κοινού με τη Swissgas AG,  κάθε ώρα διοχετεύονται στο δίκτυο έως και 360 κυβικά μέτρα υδρογόνου.

Όπως αναφέρει η E.On, η μονάδα χρησιμοποιεί αιολική ενέργεια και εξοπλισμό ηλεκτρόλυσης για να μετατρέψει το νερό σε υδρογόνο, το οποίο με τη σειρά του διοχετεύεται στο υπάρχον τοπικό σύστημα φυσικού αερίου. Ως συστατικό του «κοκτέιλ» φυσικού αερίου, το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές, π.χ. τη θέρμανση χώρων, την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ή σε βιομηχανικές διεργασίες.

JUNIMEDIATV

Η μονάδα, ωστόσο, λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο και ως εναλλακτικό μέσο αποθήκευσης αιολικής ενέργειας, αφού αξιοποιείται διαρκώς αντικαθιστώντας ένα ορυκτό καύσιμο, αντί να χρειάζεται π.χ. οι ανεμογεννήτριες να τίθενται εκτός λειτουργίας όταν η ζήτηση είναι χαμηλή ή να διοχετεύεται σε ακριβές μπαταρίες ή να πρέπει να μεταφερθεί αλλού για να πωληθεί.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη μεταμόρφωση του ενεργειακού συστήματος της Γερμανίας είναι η εξεύρεση τρόπων ενσωμάτωσης του αυξανόμενου μεριδίου διακοπτόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ. «Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα παραμείνει σταθερό και ότι η οικονομία μας θα συνεχίσει να έχει την ενέργεια που χρειάζεται, δεν θα πρέπει απλώς να εξαπλώσουμε με ταχείς ρυθμούς τα ενεργειακά μας δίκτυα. Χρειαζόμαστε επίσης καινοτόμες λύσεις, όπως αυτή η μονάδα στο Φάλκεναγκεν.»

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή