Αλ. Τσίπρας: Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ

«Όλες οι γερασμένες δυνάμεις της χώρας κυνηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ»
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 20:44
UPD:23:22
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ υπογράμμισε πως η συγκρότηση και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα λαμπρό εγχείρημα ισότιμης συνάντησης των μεγάλων ρευμάτων της ιστορικής Αριστεράς.

A- A A+

Η ακύρωση των μνημονίων και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε τον οδικό χάρτη της εξόδου από τη κρίση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Τα διλήμματα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι μεγάλα και καθοριστικά: «Μνημόνια ή δημοκρατία, μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη, μνημόνια ή εθνική ανεξαρτησία, μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ».

Κάλσεμα συμπόρευσης

YOUTUBE/LEFTGRVIDEOS
Η εισηγητική ομιλία του Α. Τσίπρα στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Απόσπασμα από την εισηγητική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Στην ομιλία του υπογράμμισε πως η συγκρότηση και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα λαμπρό εγχείρημα ισότιμης συνάντησης των μεγάλων ρευμάτων της ιστορικής Αριστεράς.

Όπως είπε, χρειάστηκε χρόνο, πειραματισμούς, κοινωνικές δράσεις και μέτωπα, δοκιμάστηκε στην πορεία του χρόνου και να που σήμερα, η οργανική ενότητα των ρευμάτων της Αριστεράς ολοκληρώνεται με τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική μας υπόθεση, αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα, συμπλήρωσε.

Παράλληλα δήλωσε πως το κόμμα που εμείς θέλουμε είναι βαθειά δημοκρατικό, είναι ένας δημοκρατικός συλλογικός διανοούμενος, που αφήνει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν αλλά ταυτόχρονα στηρίζεται στην ενότητα, στην ανιδιοτέλεια, στο σεβασμό, στη συνειδητή πειθαρχία.

«Έχουμε καταλήξει όλοι, σχεδόν ομόφωνα, και υπήρξε απαίτηση της πλατιάς πλειοψηφίας της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. ΣΥΡΙΖΑ των μελών του σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικός, πολυτασικός, που δίνει χώρο σε όλες τις γνώμες και επιτρέπει να ανθίζουν όλες οι γνώμες -συλλογικές ή ατομικές», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οφείλουμε να γίνουμε ο πολιτικός εκπρόσωπος μιας ευρείας λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα φτωχά και νεόπτωχα κοινωνικά στρώματα ενώ στο κοινωνικό αυτό μέτωπο δεν ξεχνάμε – και δεν αγνοούμε – τις άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τις δυνάμεις του ΚΚΕ.

Ειδικότερα μιλώντας για το ΚΚΕ, είπε ότι η επιμονή της ηγεσίας του να υποβαθμίζει την αναγκαιότητα ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας, η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας ενός πλατιού αντιμνημονιακού μετώπου και η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του μνημονίου, αποτελούν αντιεπιστημονική και ανιστόρητη προσέγγιση.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται αυτή την τρομακτική και απολύτως συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, οι δυνάμεις της αριστεράς να μην είναι όλες ενωμένες.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ένα παλλαϊκό προσκλητήριο και στον απλό δημοκρατικό κόσμο που στήριξε στη μεταπολίτευση το αίτημα της Αλλαγής και απόθεσε τις ελπίδες του στο τότε ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος αυτός, υποστήριξε, παρακολουθεί σήμερα έκπληκτος να μετατρέπεται το κόμμα του κ. Βενιζέλου σε συνιστώσα της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Παράλληλα κάλεσε και όλους εκείνους τους πολίτες που δεν ανήκαν ποτέ στην Αριστερά, αλλά που εμφορούμενοι από τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού, «αντιλαμβάνονται σήμερα το πρόβλημα της Δημοκρατίας που βιώνεται η χώρα, από το απροκάλυπτο πια φλερτ της ΝΔ με την ακροδεξιά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως όλες οι γερασμένες δυνάμεις της χώρας, όλες οι γερασμένες δυνάμεις του παλιού κόσμου που φεύγει, ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλήρης υποταγή της κυβέρνησης στις διαταγές των δανειστών

«Τα κόμματα του χθες, τα υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και του λαού, που έριξαν την οικονομία στα βράχια, οι ακροδεξιοί του κου Σαμαρά και του κου Βορίδη, οι καιροσκόποι του κου Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι βαρόνοι των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, οι φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας, οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας. Όλοι τους ενώθηκαν για να μας αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα Μνημόνια, είπε πως είναι ο απόλυτος οδικός χάρτης της νεοφιλελεύθερης θεραπείας – σοκ, που όχι μόνο αμφισβητεί αλλά προχωρά εμπράκτως στην ολική κατεδάφιση όλων των  δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα παρατήρησε ότι εδώ και ένα χρόνο η Δημοκρατία στην Ελλάδα συρρικνώνεται, το Σύνταγμα γίνεται κουρελόχαρτο, ακόμα και η στοιχειώδης τυπική διάκριση των εξουσιών καταργείται.

Η ηγεσία Σαμαρά και η ηγετική ομάδα γύρω από αυτόν, επεσήμανε, γνωρίζει πολύ καλά ότι η σταθερότητα της κυβέρνησής του περνάει από την πλήρη υποταγή στις διαταγές των δανειστών και των Μνημονίων, και επομένως θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από αυταρχισμό, αντισυνταγματικές πρακτικές, ασφυκτικό περιορισμό της δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για εκδημοκρατισμό στη λειτουργία των ΜΜΕ, για ριζική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων και για άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας θέλει να τα γκρεμίσει όλα για να ανέβει στην εξουσία

Ο κ. Τσίπρας θέλει να τα γκρεμίσει όλα για να ανέβει στην εξουσία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά τα σοβιέτ στα εργοστάσια, ο κύριος Τσίπρας  δηλώνει ότι θέλει να δει και το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ να πλανιέται πάνω από την κομμούνα της Αθήνας. Θέλει να τα γκρεμίσει όλα για να ανέβει στην εξουσία. Ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να ακούσει την ομιλία του», ανέφερε.

ΠΑΣΟΚ: Σήμερα διανύουμε εβδομάδα κατάργησης του Μνημονίου

Σε απάντηση του διλήμματος που έθεσε σήμερα ο Α. Τσίπρας, «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», το ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Σήμερα διανύουμε εβδομάδα κατάργησης του Μνημονίου, λόγω συνεδρίου. Την επόμενη  εβδομάδα θα είναι η σειρά της αναστολής. Την μεθεπόμενη έρχεται η στάση πληρωμών, και ξανά από την αρχή».

Και συνεχίζει: «Αυτή την εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε με χαρακτηριστική ευκολία την κα. Λούκα Κατσέλη. Το δύσκολο ήταν να υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας την άποψη ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αριστερός».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή