Ποδήλατο από ανακυκλωμένο χαρτόνι, πλαστικό και λάστιχο

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 13:31
UPD:13:32
cardboardtech.com
A- A A+

«Ένα ποδήλατο φτιαγμένο από ανακυκλωμένο χαρτόνι, πλαστικό και λάστιχο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Με αυτή τη φράση-κλειδί, το ισραηλινό startup Cardboard Technologies φιλοδοξεί, μέσω της ιστοσελίδας χρηματοδότησης Indiegogo, να συγκεντρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα αξιοποιήσει για να προσφέρει στον κόσμο πάμφθηνα ποδήλατα για οικολογικές και ανέξοδες μετακινήσεις.

Το ποδήλατο ζυγίζει μόλις 9 κιλά. Οι δημιουργοί του υπόσχονται ότι, παρά τα υλικά, από τα οποία είναι φτιαγμένο, μπορεί να «σηκώσει» έως και 180 κιλά, ενώ είναι ανθεκτικό στη φωτιά και στο νερό. Οραματίζονται ότι μια μέρα θα μπορεί να πωλείται προς 30-50 δολάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις αναπτυγμένες το κόστος του δεν θα ξεπερνά τα 100 δολάρια.

CARDBOARDTECH.COM

«Για εμάς είναι σημαντικό αυτή η προσπάθεια να έχει ένα φιλανθρωπικό στοιχείο. Πέρα από τη συγκέντρωση χρημάτων για τα ποδήλατα μέσω crowdfunding, ο δυτικός κόσμος θα γνωρίζει ότι στην ουσία δωρίζει ποδήλατα στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Ha’aretz ο επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων Νίμροντ Ελμίς, διευθύνων σύμβουλος της Cardboard Technologies.

«Θα μπορέσουμε να διαφημίσουμε δωρεάν το προϊόν συνεργαζόμενοι με μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα μας στέλνουν την πρώτη ύλη εξοικονομώντας το κόστος ανακύκλωσης των συσκευασιών τους», πρόσθεσε ο Ελμίς.

YOUTUBE/CARDBOARD TECHNOLOGIES

Το ποδήλατο δημιουργήθηκε από ειδικά διπλωμένο χαρτόνι, με το οποίο ο εμπνευστής του Ιζχάρ Γκάφνι έφτιαξε το τιμόνι, το κάθισμα, ακόμη και τις ζάντες. Άλλα μέρη του φτιάχτηκαν από πλαστικά μπουκάλια και άχρηστα ελαστικά αυτοκινήτων. Η ιδέα βασίστηκε στο ιαπωνικό οριγκάμι, «όμως δεν συμπιέζουμε το χαρτόνι και δεν σπάμε την κατασκευή», όπως εξήγησε ο ίδιος. «Ξεπερνάμε τις αδυναμίες του χαρτονιού απλώνοντας το βάρος του για να ενισχύσουμε την αντοχή του.»

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν απέμενε ούτε ένας μήνας μέχρι τη λήξη της εκστρατείας στο Indiegogo και η Cardboard Technologies είχε συγκεντρώσει λίγες δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τα 2 εκατομμύρια που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τη γραμμή παραγωγής της. Παρότι τα υλικά, από τα οποία είναι φτιαγμένο το ποδήλατο, στοιχίζουν μόλις 9-12 δολάρια, ο επίδοξος αναβάτης του θα πρέπει να κάνει δωρεά 290 δολαρίων στην εκστρατεία για να το αποκτήσει – εφόσον βέβαια συγκεντρωθεί το ποσό που ελπίζουν οι δημιουργοί του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή