Skip to main content

Γουόρεν Μπάφετ: Ελπίζω να είμαι εδώ και του χρόνου…

REUTERS/Scott Morgan/File Photo
Ο Γουόρεν Μπάφετ στη συνέλευση των μετόχων, 3 Μαΐου 2024

Η φράση με την οποία ο προφήτης της Όμαχα έκλεισε την καθιερωμένη συνέλευση με τους μετόχους

Έχει κλείσει τα 93 έτη και έχασε μέσα στην περασμένη χρονιά τον πιστό του συνεργάτη και συνοδοιπόρο στο επιχειρείν, Τσάρλι Μάνγκερ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών. Αλλά ο Γουόρεν Μπάφετ εξακολουθεί να έχει απόλυτη διαύγεια, να πραγματοποιεί επενδυτικές επιλογές, που παρακολουθούν στενά οι traders ανά τον κόσμο και να κρατάει γερά το τιμόνι της Berkshire Hathaway.

Εκτός από δισεκατομμυριούχος επενδυτής, ο «προφήτης της Όμαχα», όπως αποκαλείται για την ικανότητά του να προβλέπει ευκαιρίες και κινδύνους, είναι και άνθρωπος και έχει πλήρη συναίσθηση της θνητότητάς του. Αυτό διεφάνη και στις δηλώσεις που έκανε κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων – την πρώτη στην οποία κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις μόνος, χωρίς να έχει στο πλευρό του τον Μάνγκερ.

Ο Μπάφετ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, έκλεισε τη συνάντησή του με τους μετόχους, με την ακόλουθη φράση: «Ελπίζω όχι μόνο να έρθετε και την επόμενη χρονιά. Ελπίζω να είμαι και εγώ εδώ την επόμενη χρονιά».

Στον Γκρεγκ Άμπελ στο εξής οι σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις

Παρόλα αυτά είχε φροντίσει να καθησυχάσει τους επενδυτές νωρίτερα, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο διαδοχής του και συνέχειας της εταιρείας. Αποκάλυψε μάλιστα για πρώτη φορά ότι ο Γκρεγκ Άμπελ, τον οποίο έχει ήδη επιλέξει ως διάδοχο, στο εξής θα λαμβάνει τις πιο σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις.

Παράλληλα εξήγησε γιατί η Berkshire πούλησε μέρος της συμμετοχής της στην Apple και αποκάλυψε ένα αποτυχημένο στοίχημα στην Paramount.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire εξέτασε επίσης τις εξελίξεις στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και επαίνεσε το έργο του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell που κατευθύνει όπως είπε την οικονομία σε σταθερό μονοπάτι.