Skip to main content

MSCI: Τι φέρνει η αναδιάρθρωση για τις ελληνικές μετοχές

Στον δείκτη MSCI Greece Standard Index το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στη µετοχή των ΕΛΠΕ

Tο βράδυ της επόµενης Τρίτης 14 Μαΐου 2024 αναµένονται οι ανακοινώσεις για την παγκόσµια αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριµηνιαίας αναθεώρησης.

Στον δείκτη MSCI Greece Standard Index το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στη µετοχή των ΕΛΠΕ, καθώς φαίνεται να καλύπτει το όριο της συνολικής κεφαλαιοποίησης, ωστόσο απέχει πολύ από το όριο της σταθµισµένης κεφαλαιοποίησης.

Οι ενδεχόµενες αλλαγές θα εφαρµοστούν την 3η Ιουνίου 2024, µε τους επενδυτές να λαµβάνουν τις θέσεις τους µία µέρα νωρίτερα. Οι αναθεωρήσεις των δεικτών MSCI έχουν γίνει τριµηνιαίες και αναδιαρθρώνονται οι δείκτες εξ ολοκλήρου, όπως ήταν οι παλαιές εξαµηνιαίες.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του οίκου MSCI, τον Φεβρουάριο του 2024 το εύρος της συνολικής κεφαλαιοποίησης που θα έπρεπε να έχει µια εταιρεία για την εισαγωγή της στον δείκτη Standard Index (για τις αναδυόµενες αγορές) κυµαινόταν µεταξύ 2,42 δισ. δολ. και 5,56 δισ. δολ., ενώ το Νοέµβριο του 2023 το αντίστοιχο εύρος της κεφαλαιοποίησης ήταν 2,18 δισ. δολ. έως 5,01 δισ. δολ.

ΕΤΕ: Αισιοδοξία για το µέρισµα

∆εν θα αργήσει να γίνει γνωστό το µέρισµα που ο SSM θα επιτρέψει να διανείµουν οι τράπεζες. Η Εθνική πάντως έχει κάνει πρόβλεψη ποσοστού 30% για τα κέρδη του 2023. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια µε εγγύηση του Ελληνικού ∆ηµοσίου που αποτελούν NPEs, η τράπεζα έχει ήδη πάρει προβλέψεις 100 εκατ. ευρώ. ∆ηλώνει ωστόσο αισιοδοξία για την ανάκτησή τους.

«Ψηφίζουν» Βερολίνο

Aντίο Βόννη. Υπέρ της πλήρους µετεγκατάστασης των οµοσπονδιακών υπουργείων και των υπηρεσιών τους από τη Βόννη στο Βερολίνο τάσσεται η πλειοψηφία των Γερµανών, προκειµένου να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας τους. Σύµφωνα µε έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασµό του Γερµανικού Πρακτορείου Τύπου dpa, το 53% των ερωτηθέντων θα ήθελε να δει τις κυβερνητικές υπηρεσίες να µετακοµίζουν στο Βερολίνο. Μόνο το 25% διαφωνεί µε την ιδέα, ενώ το 22% δεν εξέφρασε γνώµη. Σήµερα, έξι από τα 14 οµοσπονδιακά υπουργεία εξακολουθούν να διατηρούν την έδρα τους στη Βόννη.

‘Εχρισε διάδοχο

«Ελπίζω να έρθω του χρόνου». Με τη δήλωση αυτή ο Γουόρεν Μπάφετ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών της Berkshire Hathaway στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης.

Ο Μπάφετ διαβεβαίωσε τους επενδυτές πως το σχέδιο για την επόµενη µέρα είναι έτοιµο και αποκάλυψε πως για πρώτη φορά ο Γκρεγκ Έιµπελ -ο διάδοχός του- θα λαµβάνει τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις της εταιρείας.