Skip to main content

Πώς θα ελέγχονται οι καταθέσεις των οφειλετών του ΕΦΚΑ – Ποιοι συνταξιούχοι θα χάνουν τη ρύθμιση

EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δικλίδες για τη συνταξιοδότηση που περιέχει η υπό έκδοση ΚΥΑ

Τον μέσο όρο των τραπεζικών καταθέσεων των 12 μηνών που προηγήθηκαν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης θα ελέγχουν στον ΕΦΚΑ, για να διαπιστώσουν σε οφειλέτες συνταξιούχους εάν αυτές είναι μικρότερες των 12.000 ευρώ.

Μόνο εάν πληρούται η συγκεκριμένη προϋπόθεση θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται από εν δυνάμει συνταξιούχους, ώστε να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά έχουν χρέη προς τον Φορέα.

Ταυτόχρονα, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, θα τονίζεται ρητά ότι μόνο ένας δικαιούχος από κάποιον τραπεζικό λογαριασμό θα μπορεί να λάβει τη σύνταξη που θα χορηγείται.

Την ίδια στιγμή όμως, αν ο υποψήφιος συνταξιούχος συμμετέχει ως συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό με καταθέσεις μεγαλύτερες των 12.000 ευρώ, τότε θα χάνει το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση.

Πρόκειται για «δικλίδες ασφαλείας», που θα υπάρχουν στην εν λόγω ΚΥΑ, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις όπου οφειλέτες με χρέη και με μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις θα διεκδικήσουν να λάβουν σύνταξη, λόγω θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ορίζοντας διμήνου

Η συγκεκριμένη διαδικασία πάντως αναμένεται να καθυστερήσει άλλο ένα δίμηνο, όπως ξεκαθάρισε με ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη περίπου ενάμιση μήνα μετά τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ, που θα καθορίζει επακριβώς τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας.

Όλα αυτά, παρά την τοποθέτηση της περασμένης εβδομάδας από την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, που έδωσε ελπίδες για πιο άμεση έναρξη της διαδικασίας. Το πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί σχετίζεται με την επικοινωνία που χρειάζεται να υπάρχει σε επίπεδο λογισμικού ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι επαφές εκπροσώπων του Φορέα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία. Άλλωστε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για διάταξη νόμου που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου (ν.5078/23) και τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για χιλιάδες οφειλέτες, ακόμα και ένα εξάμηνο μετά!

Όμως και οι τράπεζες περιμένουν την ΚΥΑ, για να γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις στο διαχειριστικό τους κομμάτι, έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου, για καταθέτες που θα το ζητήσουν οι ίδιοι.

Το πλαίσιο της ρύθμισης

Η ρύθμιση ορίζει για ελεύθερους επαγγελματίες με χρέος προς τον ΕΦΚΑ ότι το όριο των 20.000 ευρώ ως οφειλή αυξάνεται στα 30.000 ευρώ. Αντίστοιχα για αγρότες που βρίσκονται σε ανάλογη θέση το όριο της οφειλής αυξήθηκε από τα 6.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ. Το υπερβαίνον ποσό (10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και 4.000 ευρώ για αγρότες) θα μπορεί να εξοφληθεί με παρακράτηση του 60% της σύνταξης του δικαιούχου.

Εν συνεχεία το υπόλοιπο ποσό οφειλής θα αποπληρώνεται με τις ίδιες διατάξεις που ισχύουν έως σήμερα, δηλαδή σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Όμως, η εν λόγω ρύθμιση θα ενεργοποιείται μόνο εάν ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης έχει τραπεζικές καταθέσεις μικρότερες των 12.000 ευρώ, έχει καταβάλει περισσότερα από 20 έτη ασφαλιστικές εισφορές και έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.