Ε.Ε.: μείωση των εκπομπών, αύξηση των αδειών για το 2012

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 14:14
UPD:14:14
Shutterstock

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι εξακριβωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από σταθερές εγκαταστάσεις (εκτός από της Κύπρου και του Λιχτενστάιν, που δεν παρείχαν στοιχεία) συνέχισαν να μειώνονται, πέφτοντας στα 1.867 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2.

A- A A+

Μείωση της τάξεως του 2% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις εγκαταστάσεις που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS) διαπίστωσε η Κομισιόν για το 2012. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αυξήθηκε ανησυχητικά και το πλεόνασμα των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

«Τα καλά νέα συνίστανται στο ότι οι εκπομπές μειώθηκαν περαιτέρω το 2012. Τα άσχημα νέα, στο ότι η ανισορροπία προμήθειας-ζήτησης επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω χρήσης-ρεκόρ των διεθνών πιστωτικών μορίων», δήλωσε σχετικά η επίτροπος αρμόδια για θέματα Δράσης για το Κλίμα Κόνι Χέντεγκαρντ διευκρινίζοντας ότι παρατηρείται πλεόνασμα περίπου δύο δισεκατομμυρίων δικαιωμάτων. «Τα μεγέθη αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να δράσει άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», τόνισε η ίδια.

To ETS καλύπτει πάνω από 12.000 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα 27 κράτη-μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και στο Λιχτενστάιν. Από πέρυσι καλύπτει επίσης τις εκπομπές των αεροσκαφών που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ αυτών των χωρών καθώς και σε στενά συνδεδεμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι εξακριβωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από σταθερές εγκαταστάσεις (εκτός από της Κύπρου και του Λιχτενστάιν, που δεν παρείχαν στοιχεία) συνέχισαν να μειώνονται, πέφτοντας στα 1.867 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2. Οι εξακριβωμένες εκπομπές που δήλωσαν οι αεροπορικές εταιρείες ανήλθαν σε περίπου 84 εκ. τόνους.

Αναφορικά με τα δικαιώματα, στα τέλη του 2011 το πλεόνασμα ανερχόταν σε περίπου 950 εκατομμύρια, αριθμός που υπερδιπλασιάστηκε σε περίπου 2 δισεκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε το λεγόμενο backloading, δηλαδή την πρόταση για διόρθωση του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ρύπων μέσω της τεχνητής απόσυρσης περίπου 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων. Στόχος της πρότασης ήταν η τόνωση των τιμών των δικαιωμάτων, έπειτα από συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή