«Έξυπνα» χαρτονομίσματα, με μικροσκοπικά τσιπ

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2013 23:16
UPD:23:16
REUTERS/THIERRY ROGE

Το εν λόγω «έξυπνο» χαρτί, πέρα από χαρτονομίσματα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε επίσημα έγγραφα, εισιτήρια, αλλά και ταμπέλες/ «στάμπες» εταιρειών σε καταναλωτικά προϊόντα.

A- A A+

Μία μέθοδο ενσωμάτωσης τσιπ RFID (radio frequency identification) στο χαρτί χαρτονομισμάτων ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πλαστογραφίας.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, που αναπτύχθηκε από ομάδα του North Dakota State University και θα παρουσιαστεί στη συνδιάσκεψη πάνω στην τεχνολογία RFID στο Institute of Electrical and Electronics Engineers στη Φλόριντα, αποκαλείται LEAP (Laser Enabled Advanced Packaging). Αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ για να μεταφέρει και συναρμολογήσει τα τσιπ στο χαρτί, ανοίγοντας νέες δυνατότητες πάνω στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της πλαστογραφίας, αλλά και την παρακολούθηση «ύποπτων» συναλλαγών.

Το εν λόγω «έξυπνο» χαρτί, πέρα από χαρτονομίσματα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε επίσημα έγγραφα, εισιτήρια, αλλά και ταμπέλες/ «στάμπες» εταιρειών σε καταναλωτικά προϊόντα. Η τεχνολογία RFID χρησιμοποιείται ήδη στο εμπόριο, αλλά τα τσιπ ήταν ογκώδη, δημιουργώντας προβλήματα.

Η μέθοδος του πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα έχει σαφές πλεονέκτημα, καθώς παρουσιάζει εξαιρετικά λεπτά τσιπ, που τοποθετούνται στις επιθυμητές θέσεις και στη συνέχεια συναρμολογούνται (τοποθέτηση κεραιών) χάρη στην τεχνολογία λέηζερ. Ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Βαλ Μαρίνοφ, λέει ότι η διαδικασία είναι πολύ ταχύτερη και πολύ φθηνότερη σε σχέση με μεθόδους που χρησιμοποιούνται ήδη.

Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει ακόμα εμπορικές προτάσεις, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει πολύ σύντομα, καθώς οι δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας για χρήση στην αγορά φαίνονται πάρα πολλές- οπότε και θεωρείται πως δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν η εν λόγω μέθοδος «βγει» από το εργαστήριο.

Προτεινόμενα για εσάς