Μια «πανέξυπνη» ανεμογεννήτρια από την GE

Το νέο μοντέλο 2.5-120 αυξάνει κατά 25% την αποδοτικότητα
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 11:36
General Electric
A- A A+

Η General Electric έκανε τα αποκαλυπτήρια μιας τεράστιας ανεμογεννήτριας – η διάμετρος του ρότορά της φθάνει τα 120 μέτρα - ισχύος 2,5 μεγαβάτ. Υποστηρίζει ότι έχει «την υψηλότερη απόδοση στον κόσμο» και την χαρακτηρίζει ως «την πρώτη πανέξυπνη ανεμογεννήτρια».

Σύμφωνα με την GE, το νέο μοντέλο 2.5-120 αυξάνει κατά 25% την αποδοτικότητα και κατά 15% την ισχύ εξόδου. Επιπλέον, λόγω της μεγάλης αποδοτικότητάς της, είναι ιδανική για τοποθεσίες, όπου πνέουν άνεμοι χαμηλών ταχυτήτων.

YOUTUBE/EWEAVIDEOS

«Η 2.5-120 είναι η πρώτη ανεμογεννήτρια που χρησιμοποιεί το Βιομηχανικό Ίντερνετ για να διαχειριστεί το διακοπτόμενο άνεμο, παρέχοντας ομαλή, προβλέψιμη ενέργεια στον κόσμο, ανεξάρτητα από αυτό που θα της δώσει η Μητέρα Φύση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της GE Energy Βικ Αμπέιτ, εξηγώντας γιατί ο όμιλος χαρακτηρίζει «πανέξυπνη» τη νέα δημιουργία του.

«Αναλύοντας δεκάδες χιλιάδες σημεία δεδομένων κάθε δευτερόλεπτο, η 2.5-120 ενσωματώνει την αποθήκευση ενέργειας και προηγμένους αλγόριθμους μετεωρολογικών προβλέψεων, ενώ παράλληλα επικοινωνεί άψογα με τις παρακείμενες ανεμογεννήτριες, τους τεχνικούς συντήρησης και τους καταναλωτές.»

Το «μυστικό» της ανεμογεννήτριας έγκειται στο «Βιομηχανικό Ίντερνετ», όπως το οραματίζεται ο αμερικανικός όμιλος: ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ευφυών μηχανημάτων, εγκαταστάσεων, ακόμη και στόλων (οχημάτων, πλοίων), που θα συνδέονται μεταξύ τους και με το Ίντερνετ, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεχή ροή ενέργειας.

Η νέα ανεμογεννήτρια θα αξιοποιεί το «Βιομηχανικό Ίντερνετ» μέσω ενός λογισμικού που θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή την παραγωγή, πετυχαίνοντας μια όσο το δυνατόν σταθερότερη ροή ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα μειώνεται επίσης το κόστος συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης.

Το πρώτο πρωτότυπο της νέας ανεμογεννήτριας, η οποία υπόσχεται επίσης ελαχιστοποίηση του θορύβου, αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολλανδία, μέσα στο Μάρτιο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή