Αλ. Τσίπρας: Δεν ήταν επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών

Τα γραφείου του Ταμείου επισκέφθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 20:00
EUROKINISSI

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατανοεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς γενναίο «κούρεμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ.

A- A A+

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατανοεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς γενναίο «κούρεμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον παρουσία του Πολ Τόμσεν, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. «Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι υπεισέρχονται πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς, σήμερα, μιλήσαμε με τεχνοκράτες. Είναι προφανές ότι για τις πολιτικές σκοπιμότητες, άλλοι έχουν ευθύνη», πρόσθεσε.

Α. Τσίπρας: Tο πρόγραμμα δε βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους

Δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της ηγεσίας του ΔΝΤ

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμα ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα 13ου και 14ου.

Τα παραπάνω, πρόσθεσε, επιβεβαιώνουν τους φόβους και τις εκτιμήσεις ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων και τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και 14ον μισθό προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ταυτόσημα, ακέραια, πολύ μεγάλη ευθύνη για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός, επεσήμανε.

Για τη συνάντησή του με τον κ. Λίπτον, είπε πως τον καλωσόρισε λέγοντάς του «καλωσόρισες στην κοιλιά του κήτους» και εκείνος του απάντησε ότι είναι πολύ άνετα στην κοιλιά του κήτους. «Το δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο στόμα του κήτους και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στόμα του κήτους και περνάει εξαιρετικά δυσάρεστα και κάνει τεράστιες θυσίες, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι μετά και τις δηλώσεις Μπλανσάρντ για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης, διαπιστώνουμε ότι ένα «τεχνοκρατικό λαθάκι» έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κ. Τσίπρας  έθεσε, τέλος, υπόψη της ηγεσίας του ΔΝΤ τις ενστάσεις για το γεγονός ότι στην τελευταία τους έκθεση υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή με ένα ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο. «Η Δημοκρατία δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα πρέπει να δώσει θετική διέξοδο», σημείωσε.

Όσον αφορά στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία του Πολ Τόμσεν και άλλων αξιωματούχων του Ταμείου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορούν να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ ο ίδιος ζήτησε την πάταξη της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και την επιβολή φόρων στους πλούσιους. Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι συνομιλητές του επεσήμαναν ότι δόθηκε η λίστα Λαγκάρντ στις ελληνικές αρχές για να αξιοποιηθεί, κάτι που δεν έγινε.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, στην έδρα του Ταμείου, δήλωσε: «Ο κ. Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Είχαν μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Νέος πόλεμος ανακοινώσεων με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα

Νέος πόλεμος ανακοινώσεων σημειώθηκε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ «για τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».

Αρχικά η Νέα Δημοκρατία σχολίασε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπόλιτευσης είναι εκτός τόπου και χρόνου καθώς το “κόψιμο” του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

«Πιθανόν να αναφέρεται σε μία από τις χώρες που έχει επισκεφθεί. Καλά είναι τα ταξίδια αναψυχής, αλλά ας διαβάζει τουλάχιστον εφημερίδες», σημείωσε.

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε την «αγωνιώδη» προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων να παρουσιάσουν ως επιταγή του ΔΝΤ την περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Επιλογή, πρόσθεσε, που αποφεύχθηκε μόνο τύποις, αφού εν τέλει αθροιστικά οι περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υπερβαίνουν τους δυο μισθούς.

«Ας αφήσει λοιπόν τους εξυπνακισμούς και ας απαντήσει επί της ουσίας η ΝΔ. Ποιού επιλογή ήταν και ποιός ευθύνεται για την απώλεια των μισθών στον ιδιωτικό τομέα;», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία επανήλθε, σημειώνοντας πως για τη σημερινή «γκάφα» του κ. Τσίπρα ακολούθησε διόρθωση με  ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του «ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού».

«Για άλλη μία φορά, ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού, κ. Τσίπρας, δεν εννοούσε αυτό που είπε. Ευτυχώς, που τον διόρθωσε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού», ανέφερε.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή