«Συμφωνία για αποκλιμάκωση» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 18:50
REUTERS/MUKESH GUPTA

Ινδοί στρατιώτες στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν.

A- A A+

Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα οι στρατοί της Ινδίας και του Πακιστάν για την «αποκλιμάκωση» των στρατιωτικών εντάσεων στο Κασμίρ, έπειτα από μία σειρά φονικών ενόπλων αντιπαραθέσεων στη διαφιλονικούμενη περιοχή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των ινδικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι δύο γενικοί διοικητές, ο στρατηγός Βίνοντ Μπαθία για την Ινδία και ο στρατηγός Άσφχακ Ναντίμ για το Πακιστάν, είχαν δεκάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία επιτεύχθηκε συμφωνία για αποκλιμάκωση της κατάστασης κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου», της ντε φάκτο μεθοριακής γραμμής ανάμεσα στα δύο μέρη της διαφιλονικούμενης εδαφικής περιοχής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ινδικού στρατού Τζαγκντίπ Νταχίγια, ο πακιστανός γενικός διοικητής έχει δώσει αυστηρές εντολές να μην παραβιάζεται η εκεχειρία από την πακιστανική πλευρά, σημειώνοντας παράλληλα πως και τα ινδικά στρατεύματα τα οποία σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων δεν πρόκειται να παραβιάσουν την κατάπαυση του πυρός.

Η ένταση μεταξύ των δύο περιφερειακών πυρηνικών δυνάμεων γνώρισε νέα έξαρση χθες, όταν ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε πως ένας άνδρας του έχασε τη ζωή του από «απρόκλητα πυρά» του ινδικού στρατού στη Γραμμή Ελέγχου. Πρόκειται για τον πέμπτο νεκρό από τις 6 Ιανουαρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή