Αναδίπλωση Ετινγκερ για το τέλος ακινήτων

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 10:54
UPD:11:24

Την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή προκάλεσε νέα απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ για το θέμα της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

A- A A+

Την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή προκάλεσε νέα απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ για το θέμα της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επικαλούμενος σχετική απάντηση του Επιτρόπου για το θέμα τον περασμένο Νοέμβριο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε σημειώσει πως η διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους παραβιάζει σχετική κοινοτική Οδηγία, ενώ με αφορμή την απάντηση Ετινγκερ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για μία «πρώτη μικρή δικαίωση στον αγώνα που γίνεται για την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων».

Με νέα του ερώτηση προς τον Επίτροπο, ο κ. Χουντής ζητούσε:

α) την άμεση παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ,

β) η Κομισιόν να εμποδίσει την «παράνομη και καταχρηστική» διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές αυτούς, που δέχονται να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά όχι το φόρο, και

γ) να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των φόρων που, με παράνομες διαδικασίες και υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ήδη έχουν καταβληθεί από κάποιους καταναλωτές.

Στην απάντησή του ωστόσο, ο κ. Ετινγκερ εκτιμά ότι «το γεγονός ότι η οδηγία 2009/72/ΕΚ δεν περιέχει διατάξεις που εξαρτούν το δικαίωμα των καταναλωτών για καθολική υπηρεσία από τη φορολογική τους κατάσταση δεν συνεπάγεται, κατά την άποψη της Επιτροπής, κατ’ ανάγκη τα συμπεράσματα που διατύπωσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου όπως και μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ».

Ο Γερμανός Επίτροπος προσθέτει ακόμη πως «η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη μεταφορά της οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, όπως και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη της» και δηλώνει ότι «πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί ως προς τις ερωτήσεις που έθεσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στα σημεία 2 και 3».

Εντονη ήταν αντίδραση του κ. Χουντή που κατηγόρησε τον Επίτροπο για «απάντηση επιπέδου δικολάβου επαρχιακού δικαστηρίου, μνημείο στρεψοδικίας και ασάφειας». «'Οχι μόνο έχουν καταργήσει το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά παραβιάζουν ασύστολα και την κοινοτική νομοθεσία», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στο ίδιο ύφος συμπλήρωσε: «Αν δεν μπορεί ο κ. Ετινγκερ να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, καταναλωτών της ΔΕΗ, που απορρέουν άμεσα από την κοινοτική νομοθεσία και τα οποία παραβιάζονται, τότε θα ήταν προτιμότερο να προσφέρει μια ύστατη υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την παραίτησή του».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή