Συρία: Ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ - Αραβικού Συνδέσμου ο Κόφι Αναν

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 06:23
UPD:08:59

A- A A+

Ειδικός απεσταλμένος για τη συριακή κρίση ορίστηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, μετά από απόφαση του σημερινού γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν και του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελαράμπι.

Ο Κόφι Αναν θα έχει επίσης έναν αναπληρωτή, ο οποίος θα προέρχεται από αραβική χώρα. Στην ανακοίνωση πάντως δεν αποκαλύπτεται το όνομα του αναπληρωτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ο απεσταλμένος «θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με στόχο να τερματιστούν οι βιαιότητες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και θα προωθήσει μια ειρηνική λύση στην συριακή κρίση».

Ο Αναν θα έχει επίσης «ευρείες διαβουλεύσεις στη Συρία και εκτός αυτής με όλους τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να σταματήσουν οι βιαιότητες και η ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα.

Θα πρέπει ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής και ολοκληρωμένης λύσης (στην κρίση) που θα ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές επιθυμίες του συριακού λαού, μέσω ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και την συριακή αντιπολίτευση, στο σύνολό της.

Ο 73χρονος Κόφι Αναν από την Γκάνα διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από το 1997 ως το 2006 και το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή