Σάντι, μια καταιγίδα - Φρανκενστάιν;

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 10:17
UPD:10:19

A- A A+

Ο κυκλώνας Σάντι άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές στην Καραϊβική και τώρα ετοιμάζεται να «δείξει τα δόντια» του στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων λένε ότι θα πλήξει τη χώρα προς το βράδυ της Δευτέρας, όμως παραμένει άγνωστο πού ακριβώς θα χτυπήσει.

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί προετοιμάζονται για τα χειρότερα έχοντας ακούσει μετεωρολόγους και αξιωματούχους να μιλούν για ένα «ιστορικό» φαινόμενο. Στη Νέα Υόρκη δόθηκε εντολή 375.000 άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ τα δρομολόγια μετρό, τρένων και λεωφορείων διακόπηκαν προληπτικά.

Τι είναι όμως μια καταιγίδα - Φρανκενστάιν, όπως χαρακτηρίζεται, και γιατί προκαλεί τόσο μεγάλο φόβο παρότι οι άνεμοι που την συνοδεύουν δεν είναι τόσο ισχυροί σε σχέση με κυκλώνες που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ στο παρελθόν;

«Η Τέλεια Καταιγίδα»

Γράφοντας στη Huffington Post, ο μετεωρολόγος και συγγραφέας Πολ Γίγκερ περιγράφει τη Σάντι ως «υβριδική καταιγίδα». Πρόκειται, εξηγεί, για έναν συνδυασμό τροπικού συστήματος - της Σάντι- και ενός μη τροπικού συστήματος, δηλαδή μιας καταιγίδας που προκαλεί έντονη βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

«Η λεγόμενη "Τέλεια Καταιγίδα" που έγινε βιβλίο και ταινία ήταν μια τέτοια καταιγίδα», λέει ο Γίγκερ. «Η συγκεκριμένη (του 1991) δεν έπληξε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως προκάλεσε καταστροφές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων».

Από αυτήν την άποψη, η Σάντι μπορεί να είναι ασυνήθιστη χωρίς να είναι πρωτοφανής. Παραμένει όμως επικίνδυνη, αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι επιφυλάσσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρα από επίμονους, ισχυρούς ανέμους, καταρρακτώδη βροχή, ψηλά κύματα και, ίσως σε κάποιες περιοχές, χιόνι.

Κυκλώνας ή τροπική καταιγίδα;

Μετά το πέρασμά του από την Καραϊβική, ο κυκλώνας υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα για να αναβαθμιστεί εκ νέου λίγες ώρες αργότερα σε κυκλώνα κατηγορίας 1 στην κλίμακα Σαφίρ - Σίμπσον, η οποία κατατάσσει τους τυφώνες σε πέντε κατηγορίες.

Ακόμη κι αν υποβαθμιστεί ξανά πριν πλήξει τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Όπως εξηγεί ο Γίγκερ, η ένταση της τροπικής θερμότητας και η υγρασία θα είναι η ίδια, ανεξάρτητα από την «ταμπέλα» που θα έχει η Σάντι εκείνη την ώρα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλους κυκλώνες που εξασθενούν αφού περάσουν στην ενδοχώρα, η Σάντι αναμένεται να διατηρήσει την έντασή της, λόγω του συνδυασμού των δύο συστημάτων.

Ο Μπρους Σάλιβαν, μετεωρολόγος Κέντρο Υδρομετεωρολογικών Προβλέψεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανού και Ατμόσφαιρας αναφέρει ότι το 1954 ήταν η τελευταία φορά που ένας κυκλώνας, η Χέιζελ, «συγκρούστηκε» με ένα ψυχρό μέτωπο. «Δεν έχουμε κανένα μέτρο σύγκρισης την τελευταία πεντηκονταετία», λέει στο Reuters.

Απρόβλεπτη

Παρότι και ο κυκλώνας Αϊρίν προκάλεσε πέρυσι καταστροφές ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Σάντι διαφέρει σε πολλά σημεία. Καταρχάς, σε μεγάλα υψόμετρα, αναμένεται να φέρει χιόνι και διακοπές ηλεκτροδότησης. Επίσης, είναι πιθανότερο να προκαλέσει πλημμύρες, ιδιαίτερα στο Νιού Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και το Λονγκ Aϊλαντ.

Οι περισσότεροι μετεωρολόγοι δεν ρισκάρουν μια πρόβλεψη για το πόσο καταστροφική θα αποδειχθεί τελικά η Σάντι. Αρκετοί ωστόσο, ανάμεσά τους ο Έρικ Λέστερ από το AccuWeather.com , προβλέπουν «ένα ιστορικό γεγονός που, αν εξελιχθεί όσο άσχημα αναμένεται να εξελιχθεί, θα είναι μια από αυτές τις καταιγίδες, για τις οποίες ο κόσμος μιλάει μετά από 30, 40 ή 50 χρόνια».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή