Κοινοτικό πρόστιμο ύψους 244,2 εκατ. € για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 11:29
UPD:15:10

Κοινοτικό πρόστιμο συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και δυσλειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών επιδοτήσεων, στο ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από ελέγχους που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα του ελαιολάδου, του βαμβακιού, της σταφίδας και των εσπεριδοειδών για τα οικονομικά έτη 1999-2004.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία τα συνολικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ, υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ.

«Το πρόστιμο αφορά περίοδο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ»

«Το πρόστιμο των 244 εκατ. ευρώ αφορά την περίοδο που στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν το ΠΑΣΟΚ. Αφορά την περίοδο 1999- 2004», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία όλο το σύστημα ΟΣΔΕ.

«Όπως ξέρετε οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ένα μεγάλο μέρος συνταξιούχων αγροτών απαλλάσσεται της καταβολής για την αίτηση για το ΟΣΔΕ, ήδη έχει ομαλοποιηθεί, παρ’ όλες τις προσπάθειες και από πλευράς αντιπολίτευσης και από πλευράς ορισμένων αγροτικών παραγόντων να παρεμποδίσουν και να εκμεταλλευτούν τον έλληνα αγρότη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο υπουργός τόνισε: «Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά, με συνέπεια θα ολοκληρώσουμε το σύστημα του ΟΣΔΕ ώστε πράγματι επιδοτήσεις να παίρνουν οι πραγματικοί αγρότες, έτσι ώστε ο αγρότης να μη ζημιώνεται και όποιος συνεχίσει να χρησιμοποιεί μεθόδους που βαίνουν εις βάρος του αγροτικού κόσμου θα στέλνεται στον εισαγγελέα».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα