Καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 22:09

Νέα παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της από την Τουρκία καταγγέλλει με επιστολή της προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η Κύπρος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να υποχωρήσει για την εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου της μπροστά στις τουρκικές απειλές, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, οι παραβιάσεις έγιναν στις 27 και 29 Μαΐου όταν τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε πλοίο υπό κυπριακή σημαία στις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου που διεξήγαγε εργασίες συντήρησης σε μετεωρολογικές εγκαταστάσεις και όταν την επόμενη μέρα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της περιοχής εκπέμποντας ενοχλητικά σήματα.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται επίσης ότι «τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αχρείαστες αψιμαχίες και ένταση, κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας για να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την εμποδίσει από την λήψη κάθε δραστηριότητας στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), ιδιαίτερα όσο αφορά την διεξαγωγή έρευνας και εκμετάλλευσης των κυρίαρχων εθνικών της πόρων».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με όλα τα γειτονικά της κράτη και επί τη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του Δικαίου της Θάλασσας. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τηρεί καμία αμφιβολία για την κυριαρχία επί του συνόλου του εδάφους της, επί του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της και για τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή