Έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα

Προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009 18:47
UPD:19/10/2009 11:15

A- A A+

Σε συστράτευση με σκοπό την υπέρβαση της κρίσης, αλλά και σε έναν «οραματικό, ρεαλιστικό», αλλά και «αυτονόητο» δρόμο αλλαγής κάλεσε τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Οι Έλληνες πολίτες μας δέσμευσαν να γυρίσουμε σελίδα. Και αυτό είναι που κάνουμε. Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του.

Σημείωσε δε με έμφαση πως πρώτη του δέσμευση είναι να μιλά με κάθε ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό.

«Να αντιμετωπίζω τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε χωρίς υπεκφυγές. Η ειλικρίνεια είναι το πρώτο θεμέλιο μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης που καθημερινά θα σφυρηλατούμε με τον Έλληνα πολίτη. Τον θέλουμε ενημερωμένο, συνειδητοποιημένο, συμμέτοχο στην νέα προσπάθεια που ξεκινάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οικονομία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε πως «η χώρα μας βρίσκεται σε οριακό σημείο», σημειώνοντας πως η κατάσταση της οικονομίας είναι εκρηκτική, η αύξηση της ανεργίας είναι τεράστια, το έλλειμμα πρωτοφανές, ενώ ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω όσο ποτέ άλλοτε.

Τόνισε μάλιστα ότι αναλαμβάνοντας την εξουσία, η κυβέρνησή του βρίσκει μια οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογη με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, με «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.

Σημείωσε, ωστόσο, πως τα «δημόσια οικονομικά, ωστόσο, δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης, αλλά ένα από τα βαριά συμπτώματα της κρίσης διακυβέρνησης - το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων».

Σε ό,τι αφορά την τόνωση του εισοδήματος, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να δοθεί έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα με την πρώτη δόση αυτού πριν το τέλος του 2009, αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 30 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2009, αυξήσεις πάνω απΆ τον πληθωρισμό το 2010 σε μισθούς και συντάξεις με αντίστοιχο πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Πρόσθεσε δε πως στις πρώτες 100 μέρες θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών, ενώ προγραμματίζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Επεσήμανε ακόμη την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, με στόχο τη σταδιακή αύξηση στο 5% στο τέλος της τετραετίας.

Η τόνωση αυτή, ωστόσο, δεν θα έχει αντίκρισμα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εάν δεν συνοδευτεί από ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών, τα οποία βρίσκονται μπροστά σε έναν «εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο»

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, όπως τόνισε, θα είναι η πραγματική καταγραφή τους, με αρωγό την Στατιστική Υπηρεσία, η οποία «θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητη».

Έπεται, πρόσθεσε, η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων οικονομικών, αλλά και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με κύρια στοιχεία μια «ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα», χαμηλή φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, «κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ευνοούν τους μεγαλομετόχους», προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των κληρονομιών, αλλά με υψηλά αφορολόγητα όρια, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, καθώς και των ακινήτων των off shore εταιρειών.

Προεδρική εκλογή

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας την θετική ψήφο της ΝΔ τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή.

Πράσινη ανάπτυξη

«Στόχος μας, να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα. Πρωτοπόρα, και σε αυτή τη μεγάλη επανάσταση της πράσινης ανάπτυξης. Να κάνουμε το περιβάλλον δική μας αξία, αντί να απαξιώνουμε τον φυσικό μας πλούτο και την κληρονομιά μας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Εξήγγειλε μάλιστα «ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου», αλλά και «ένα σχέδιο διάσωσης της Αττικής και πολλών άλλων περιοχών, όπως της Πελοποννήσου, από τις τεράστιες καταστροφές».

«Στέλνουμε σαφές μήνυμα: τέρμα στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το περιβάλλον ως «ένα τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα για τη χώρα». «Η πράσινη ανάπτυξη είναι το πέρασμα σε μια νέα εποχή, νέων τεχνολογιών, με χιλιάδες νέες ''πράσινες'' δουλειές, με αξιοπρεπείς μισθούς», σημείωσε.

«Αλλάζουμε πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Θέτουμε τον πήχη ψηλά, το 20% της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα θα είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε πως η πράσινη ανάπτυξη θα είναι και η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.

Η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσει και τη βάση για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώντας ότι «θα προσελκύσει επενδύσεις και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».

Παιδεία

«Η παιδεία είναι στον πυρήνα αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά το χώρο της παιδείας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την δέσμευσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό, «παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση».

Έθεσε δε ως στόχους «τη διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς την σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί «να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».

Πολιτισμός – Τουρισμός

«Η συγχώνευση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού έρχεται να υπηρετήσει δύο διαχρονικές αξίες: το φως που εκπέμπει το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και το φως που εκπέμπει ο πολιτισμός μας, η φιλοξενία μας, οι αξίες μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όραμα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι να κάνει «τον πολιτισμό και την παιδεία, μαζί με τον τουρισμό και τον αθλητισμό, ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας μας».

Σε ό,τι αφορά δε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι μπαίνει τέλος στην απαξίωσή τους, με το άνοιγμά τους στους πολίτες και το μαζικό αθλητισμό.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, επεσήμανε ότι η έννοια-κλειδί της στρατηγικής της κυβέρνησης στον τομέα αυτό είναι «όχι στην απαξίωση, ναι στην ποιότητα», αναπτύσσοντας όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, «όπως ο Αγροτουρισμός, ο Συνεδριακός, Θρησκευτικός, Πολιτιστικός, Κινηματογραφικός, Διατροφικός, Αθλητικός, Καταδυτικός, Αναρριχητικός, Εκπαιδευτικός Τουρισμός και βεβαίως οι Κρουαζιέρες, με στόχο την επίτευξη τουριστικής κίνησης 12 μήνες το χρόνο και με στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων μπροστά στη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία, σύμφωνα με τα μέτρα τα οποία ήδη έχουμε ανακοινώσει».

Κοινωνικό κράτος

«Για να είναι ο πολίτης δημιουργικός, πρέπει να δώσουμε αξία στο αγαθό της ασφάλειας και της σιγουριάς», σημείωσε o πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «το κράτος πρόνοιας δεν είναι για εμάς βάρος αλλά αναπτυξιακό πλεονέκτημα».

Τόνισε δε πως αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ένα ΕΣΥ «με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, 3000 προσλήψεις νέου προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας - αλλά και παράλληλη «δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς».

Ασφαλιστικό

«Στο ασφαλιστικό, πρώτη και αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στα Ταμεία, για να καταβληθούν οι συντάξεις», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Βάζουμε τέλος στις ευκαιριακές και χαριστικές ρυθμίσεις, στην επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας και στην ασυδοσία που υπάρχει με τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας στα Ταμεία», τόνισε και πρόσθεσε: «Ενισχύουμε οικονομικά τα Ταμεία, όχι μόνο με κρατικούς πόρους, αλλά και με δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης και τη σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ».

Δεσμεύθηκε δε ότι «η σύνταξη θα απονέμεται το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του 2010».

Αγορά εργασίας

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια «επιθετική πολιτική για την προστασία των εργαζομένων», δεσμευόμενος για καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση, ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, και κατάργηση των stage στο δημόσιο τομέα.

Υπογράμμισε επίσης πως το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί σταδιακά, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, επανασυνδέονται τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επανέρχεται μια παλαιότερη εξαγγελία του κ. Παπανδρέου για «γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια».

Αστυνομία

«Κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υποσχέθηκε να τεθεί «τέρμα στην κομματοκρατία και στους αστυνομικούς - οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου κατά 50% και μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων». Επανέλαβε δε την κατάργηση της αγροφυλακής.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για «αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας» και «καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας». Από την άλλη, θα επιβραβεύονται οι πολλοί αστυνομικοί που τιμούν το λειτούργημά τους και θα προωθηθεί η «απογκετοποίηση» περιοχών στον αστικό ιστό - «καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής».

Μετανάστευση

«Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Ασύλου και υποδοχής των προσφύγων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην ΕΕ «για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την φύλαξη των συνόρων», αλλά παράλληλα, «σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας», επεσήμανε.

Δημόσια Διοίκηση

«Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι το κράτος δικαίου», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που θα άρουν την κρίση των σχέσεων κράτους και πολίτη.

Δεσμεύθηκε ακόμη πως «κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας θα υιοθετηθεί, απΆ όπου κι αν προέρχεται» και υποσχέθηκε, σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, «προσλήψεις από το ΑΣΕΠ και μόνον από το ΑΣΕΠ, με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου».

Εξήγγειλε επίσης «αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία».

«Ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία. Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα. Αναμορφώνεται ο θεσμός του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο, όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Δικαιοσύνη

Σχετικά με το χώρο της δικαιοσύνης, ο κ Παπανδρέου υποσχέθηκε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, με ουσιαστική συμμετοχή της Βουλής σΆ αυτήν, κατάργηση κάθε περιορισμού στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και «δραστική επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας».

¶μυνα

«Είμαι βέβαιος ότι όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει πλήρη συνείδηση της αποστολής και της ευθύνης του, έναντι του έθνους και της κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Εξειδικεύοντας την πολιτική της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Προχωράμε άμεσα στην αναβάθμιση της διακλαδικότητας σε στρατηγικό και υπηρεσιακό επίπεδο και στον εκσυγχρονισμό της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πλήρη εφαρμογή των αρχών του κράτους Δικαίου, της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της διαφάνειας στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Με θεσμούς διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας στα εξοπλιστικά προγράμματα. Με βασικό εγγυητή την η ίδια η Βουλή».

Εξωτερική πολιτική

Βασικός στόχος μας είναι η επαναφορά της χώρας στο κέντρο των εξελίξεων, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με «απόλυτη στήριξη» των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, επεσήμανε. «Η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι σχέσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, εξετάζονται και σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - η στήριξη των προσπαθειών τους ωστόσο, περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής της προοπτικής».

«Η κυβέρνηση μας είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος του ονόματος, μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων. Έχει πλέον επέλθει ο χρόνος ώστε και η κυβέρνηση της πΓΔΜ να επιδείξει έμπρακτα την ανάλογη εποικοδομητική διάθεση» τόνισε.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις προσπάθειες της γείτονος για ένταξή της στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού».

«Ενέργειες, οι οποίες στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους - μέλους της ΕΕ, όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε» σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή