Το δύσκολο στοίχημα της Αν Ινταλγκό

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021 19:17
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
A- A A+

Της Ελίζας Καραγιώργη
[email protected]

Το 2017, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο υποψήφιος του Κόμματος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, έφερε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, μόλις 6%. Τώρα, και εν όψει των εκλογών του 2022, η επίσημη υποψήφια του κόμματος, και δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, καλείται να πετύχει κάτι – πολύ- καλύτερο, ώστε τουλάχιστον να υπάρχει εκπροσώπηση στον 2ο γύρο.

Η δήμαρχος του Παρισιού, ορίστηκε την Πέμπτη με ποσοστό άνω του 72% από τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ως η επίσημη υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Δεσμέυθηκε να υπηρετήσει το κόμμα, δηλώνοντας «περήφανη» που θα το εκπροσωπήσει στις εκλογές, ενώ τόνισε πως είναι «η φωνή όλων των Γαλλίδων».

Περιτριγυρισμένη από σοσιαλιστές ακτιβιστές, η  Αν Ινταλγκό φαίνεται να προκαλεί ωστόσο περισσότερο ανησυχία παρά ενθουσιασμό. Η ανησυχία, έγκειται κυρίως στη δυναμική της κ. Ινταλγκό και στο «εκτόπισμα» που έχει η ίδια στους ψηφοφόρους εκτός του Île-de-France.

Στην επταετή θητεία της ως δήμαρχος του Παρισιού, η Αν Ιντάλγκο έγινε γνωστή για τις εμβληματικές περιβαλλοντικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των οχθών του Σηκουάνα σε χώρους περιπάτου και της προσπάθειας να απαγορευτούν τα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων από τους δρόμους, ενώ προωθεί την δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Πάντως οι Παριζιάνοι των προαστίων, σε γενικές γραμμές, δεν είναι οπαδοί της κ. Ινταλγκό. Ακόμα και κάποιοι Παριζιάνοι που ζουν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και απολαμβάνουν δρόμους γεμάτους ποδήλατα και πεζούς αντί για αυτοκίνητα, έχουν δεύτερες σκέψη για αυτήν.

Το πρόβλημα της γαλλικής επαρχίας

Κόρη φτωχών Ισπανών μεταναστών, προϊόν του γαλλικού μοντέλου ένταξης που έχει πλέον αμφισβητηθεί ευρέως και μια περιβαλλοντολόγος δήμαρχος, της οποίας οι πολιτικές φιλικές προς το ποδήλατο και εχθρικές για τα αυτοκίνητα, έχουν προκαλέσει εξίσου θαυμασμό και την απέχθεια, η Αν Ινταλγκό έχει επιρροή και διεθνή αναγνώριση. Είναι άλλωστε φίλη με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Στη γαλλική επαρχία, ωστόσο, είναι σχετικά άγνωστη. Η αίσθηση της  «la France profonde», ή της αγροτικής ψυχής της χώρας, είναι ένα σημαντικό διαπιστευτήριο για κάθε επίδοξο πρόεδρο. Ο Ζακ Σιράκ, πρώτος δήμαρχος του Παρισιού και στη συνέχεια πρόεδρος, έκανε πολλούς από τους δεσμούς του με τη νοτιοδυτική περιοχή Corrèze.

Η Καρόλ Ντελγκά,  δημοφιλής σοσιαλίστρια πρόεδρος της νοτιοδυτικής περιοχής Οξιτανίας, αποκάλεσε την κ. Ινταλγκό «σταθερό καπετάνιο» της αριστεράς. Ο Ολιβιέ Φορέ, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ανατέθηκε να το ξαναχτίσει μετά από την ταπεινωτική ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2017, χαιρέτισε την κ. Ιντάλγκο ως δικιά του επιλογή. Προέτρεψε το πλήθος στο Μπλουά τον Σεπτέμβριο όπου δόθηκε το «χρίσμα» στην Αν Ινταλγκό να θυμηθεί τη «θέρμη του 1981» που σάρωσε τον Φρανσουά Μιτεράν και τους αριστερούς στην εξουσία για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία.

Η διασπασμένη Αριστερά

Μόλις οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές τον Απρίλιο του 2022, η αριστερά θα χρειαστεί μια πολύ ξαφνική έμπνευση και ενότητα για να έχει πιθανότητες νίκης.

Αβέβαιη πώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, και αντιμετωπίζοντας ένα χάσμα γενεών για την πολιτική ταυτότητα, η αταξία της αριστεράς επέτρεψε στον κ. Μακρόν να στραφεί προς τα δεξιά για ψήφους.

«Ο διχασμός είναι απώλεια», είχε δηλώσει ο Μπενουά Αμόν, ο οποίος έλαβε μόλις το 6,36% των ψήφων ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2017. «Δεν θα είμαστε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εάν δεν υπάρχει ούτε ένας υποψήφιος της αριστεράς. »

Αρκετοί αριστεροί υποψήφιοι όπως ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, αλλά και ηγέτες των Πρασίνων, συμπεριλαμβανομένου του Γιανίκ Ζαντό, εξοργίστηκαν από το «πλασάρισμα» της κ. Ινταλγκό, ήδη πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως παρατήρησε πρόσφατα ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ: «Δεν είναι η ενότητα που δημιουργεί την εξουσία, είναι η δύναμη που δημιουργεί την ενότητα» - και προς το παρόν η αριστερά φαίνεται στερημένη από την ορμή ή την πεποίθηση που παρέχει τη δύναμη. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι οι Σοσιαλιστές δίνουν ώθηση στην κ. Ινταλγκό για να αλλάξει το αφήγημα.

«Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας», δήλωσε ο κ. Πιόλ, δήμαρχος της Γκρενόμπλ και υποψήφιος πρόεδρος. «Αλλά η κλιματική κρίση και τα ζητήματα της πολιτικής ταυτότητας μας έχουν σπρώξει προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η υποψηφιότητά της αποτελεί μεγάλο ρίσκο και ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών, όπως συνέβη το 2017, θα φέρει τον κ. Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα  του ακροδεξιού Rassemblement National.

Η πρόκληση της κ. Ινταλγκό είναι να πείσει τους κατοίκους των προαστίων και αγροτικούς ψηφοφόρους, όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης, ότι ένα πράσινο μέλλον είναι προς το συμφέρον τους. Θεωρεί ότι η εργατική τάξη θα ενωθεί πίσω από το σοσιαλδημοκρατικό όραμά της, το οποίο περιλαμβάνει την δυνητικά απρόσιτη υπόσχεση διπλασιασμού των μισθών των εκπαιδευτικών. Αλλά η αριστερά είναι πολύ κατακερματισμένη. Αυτό που λειτούργησε γι 'αυτήν στο Παρίσι μπορεί να μην λειτουργεί σε όλη τη Γαλλία.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή