Ερωτηματικά για το αν η Πανεπιστημίου θα «αντέξει» τα πλατάνια

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 20:44
A- A A+

Εντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη να φυτευτούν 83 πλατάνια στην οδό Πανεπιστημιού, στο πλαίσιο  της λειτουργικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Αθήνας, με παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στο κέντρο της πόλης, πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι  οι ρίζες των πλατανιών μεγαλώνουν τόσο πολύ. Το γεγονός δημιουργεί ερωτηματικά για το κατα πόσο θα μπορέσει να τις συγκρατήσει το τσιμέντο. Πιθανότατα η επιλογή των πλατάνων να μην ενδείκνυται για το «τσιμεντωμένο» κέντρο, υποστηρίζουν κάποιοι.

Ο Δήμος Αθηναίων απαντά επικαλούμενος τη μελέτη του έργου και  ισχυρίζεται ότι «έχει προβλεφθεί μια σύγχρονη τεχνική φύτευσης που επιτρέπει την υγιή ανάπτυξη του δέντρου χωρίς να δημιουργούνται μελλοντικά προβλήματα στα πεζοδρόμια».

Παράλληλα σημειώνει ότι «πλατάνια υπάρχουν και σήμερα στην Πανεπιστημίου, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σε άλλα σημεία της πόλης, ενώ αποτελούν μέρος της αστικής πανίδας της Αττικής. Τα πλατάνια είναι αειθαλή και καθώς είναι πλατύφυλλα προσφέρουν μεγάλη σκίαση».

«Για τους χώρους φυτεύσεων προβλέπεται, όπου είναι δυνατόν, η εφαρμογή βιώσιμων συστημάτων υπόγειας στράγγισης. Η συγκεκριμένη υποδομή προσφέρει συγκράτηση του νερού στις ρίζες των δέντρων, επιτρέποντας την εξοικονόμηση ύδατος που καταναλώνεται στην άρδευση. Επιπλέον με τη συγκράτηση των βρόχινων υδάτων γίνεται καλύτερη αντιμετώπιση και των πλημμυρικών φαινομένων».

Στην ερώτηση για το τι θα γίνουν οι ζαρντινιέρες, τα παγκάκια, τα φυτά, ο Δήμος απαντά πως ολα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου σε γειτονιές της Αθήνας.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή