Νορβηγία: Εκκρεμεί η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca 

Ενδελεχή έρευνα και για το Janssen της Johnson & Johnson
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 18:24
UPD:18:31
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Η Νορβηγία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει να χρησιμοποιεί τα εμβόλια της εταιρείας AstraZeneca για την covid-19 ή αν θα διακόψει οριστικά τη χρήση τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μπεντ Χόεγιε.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας έχει συστήσει να σταματήσει η χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος, όμως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες προτού να λάβει την τελική της απόφαση, πρόσθεσε.

Στις 11 Μαρτίου ανεστάλη η χρήση του εμβολίου, αφού ένας μικρός αριθμός εμβολιασθέντων παρουσίασε θρόμβους, αιμορραγίες και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς αργότερα πέθαναν.

Ειδική επιτροπή

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν έχουμε μια επαρκή βάση για να εξάγουμε ένα οριστικό συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα ανοσοποίησης της Νορβηγίας σε αυτό το στάδιο», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση θα συγκροτήσει μια επιτροπή που θα αναλάβει να εκτιμήσει την κατάσταση και να συγκεντρώσει πληροφορίες και από άλλες χώρες. Η επιτροπή αυτή θα υποβάλει την αναφορά της μέχρι τις 10 Μαΐου. Η έρευνα θα αφορά επίσης και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που στην Ευρώπη κυκλοφορεί με την ονομασία Janssen. «Αν πούμε οριστικό όχι στο εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και τη χρήση του εμβολίου Janssen, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία», είπε ο Χόεγιε.

Στη Νορβηγία η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ανεστάλη αφού 5 άνθρωποι ηλικίας από 32 έως 54 ετών, όλοι τους εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα εμφάνισαν έναν σπάνιο συνδυασμό θρόμβων, αιμορραγίας και χαμηλών αιμοπεταλίων, επτά με δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους. Οι 3 από αυτούς αργότερα πέθαναν.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή