Αρ. Πελώνη: Ψέματα και λάσπη ΣΥΡΙΖΑ για τα self test

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 14:34
UPD:16:32
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

«Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη μέρα της εθνικής εορτής και της επετείου των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση, για την οποία η Ελλάδα τιμήθηκε σε όλο τον κόσμο, να πετάξει ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα με επίσημη ανακοίνωσή του» δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, μετά και τη σημερινή, σε συνέχεια της χθεσινής τοποθέτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μιλά για «ένοχη σιωπή Μητσοτάκη για τα self test της Siemens»

«Σεβόμενοι τη μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού δεν απαντήσαμε χθες. Αλλά δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει. Διαστρεβλώνει, παραμορφώνει και κατασκευάζει "ειδήσεις", πέφτοντας όλο και πιο χαμηλά» απαντά η Αριστοτελία Πελώνη. Καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ πως «λέει ψέματα για τον πρωθυπουργό και για τα τεστ οικιακής χρήσης που θα προστεθούν στη στρατηγική για τα τεστ με κρατική δαπάνη, ενώ αποκαλεί την επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που εισηγήθηκε τα μαζικά τεστ και τις προδιαγραφές "πελάτες" της Siemens. Δείχνει έτσι, την "εμπιστοσύνη" με την οποία περιβάλλει την επιστήμη από την πρώτη στιγμή».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει πως οι προδιαγραφές των self test για τον κορωνοϊό «πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας. Δεν ευνοούν καμία εταιρεία, ούτε βεβαίως τη Siemens, που δεν προκύπτει αν πληροί καν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί».

Η κ. Πελώνη ζητεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει «έστω για μια φορά καθαρά: Συμφωνεί να προμηθευτεί η χώρα άμεσα οικιακά τεστ, πρώτα από όλη την Ευρώπη και πριν η προμήθειά τους καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού; Συμφωνεί να ανοίξουν δραστηριότητες με τη χρήση των νέων εργαλείων που παρέχει η επιστήμη; 

Υ.Γ. Υπάρχει διαγωνισμός με ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ας κάνει λίγη υπομονή κι ας περιμένει το αποτέλεσμα» καταλήγει.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Σε απαντητική δήλωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει πως «η κα Πελώνη ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή της ήταν αυτή που επέλεξε να ανακοινώσει μεσάνυχτα παραμονή της 25ης Μαρτίου με fast track διαδικασίες τον διαγωνισμό των self tests.

Με καθυστέρηση ενός έτους, ξαφνικά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μεσάνυχτα θυμήθηκε ότι ενδιαφέρεται για μαζικά τεστ και την επιδημιολογική εικόνα της διασποράς.

Μέσα σε έξι μέρες η κυβέρνηση έχει αλλάξει τρεις φορές στάση για τη δήλωση των self test. Το απόλυτο μπάχαλο χωρίς κανένα σχέδιο και καμία οργάνωση. Πριν μία εβδομάδα ο κ. Σκέρτσος έλεγε πως δεν θα δηλώνονται, μετά ο κ. Πιερρακάκης ότι θα δηλώνονται προαιρετικά και σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι θα δηλώνονται υποχρεωτικά, αδειάζοντας τους υπουργούς του.

Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως η κυβέρνηση, αντί να συνταγογραφήσει τα μοριακά τεστ για να είναι δωρεάν για τους πολίτες, ετοιμάζεται να δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για self test μειωμένης αξιοπιστίας, δηλαδή για ατομική ευθύνη των πολιτών και στη διάγνωση!».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την Επιτροπή, θα άκουγε τις εισηγήσεις της εδώ και έναν χρόνο για συνταγογράφηση των τεστ. Τα ερωτήματα λοιπόν δεν αφορούσαν την Επιτροπή των επιστημόνων, αλλά τον κ. Μητσοτάκη, και παραμένουν.

Περιμένουμε από την κα Πελώνη να πάψει να αγνοεί:

- τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας)

- την οδηγία του ίδιου του ECDC που λέει ότι τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ

- ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά

- ότι τα self test, εάν δεν διασφαλιστεί πως θα δηλώνονται τα αποτελέσματά τους, δεν θα συνδράμουν στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων

- ότι οι πολίτες με τα «δωρεάν self test» δεν θα γλιτώνουν την οικονομική επιβάρυνση, αφού ακόμα και αν κάποιος βγει θετικός, μετά υποχρεούται να πληρώσει κανονικά για test για επιβεβαίωση του κρούσματος.

- ότι η αγορά γίνεται άρον-άρον και δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για τη διανομή τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη άγνοια».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είναι προφανές ότι τα self test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας. Μπορούν να έχουν μόνο συμπληρωματικό ρόλο, αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ, μετά από συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ, που επιμένει να αρνείται η κυβέρνηση.

Περιμένουμε να δούμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την παράδοση με τη Siemens ή θα βρει προσχήματα να μην προχωρήσει γιατί πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή