Σύμμαχος Πούτιν: Ο Ναβάλνι χρησιμοποιείται από τη Δύση για να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 13:17
UPD:13:19
via REUTERS/YOUTUBE - VDUD
A- A A+

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι χρησιμοποιείται από την Δύση σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ένας γνωστός σκληροπυρηνικός σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προσθέτοντας ότι ο Ναβάλνι θα πρέπει να λογοδοτήσει επειδή έχει επανειλημμένως παραβιάσει τον νόμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ναβάλνι διατάχτηκε να φυλακιστεί και πάλι για 30 ημέρες μετά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου ανάρρωνε έπειτα από την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα. Θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στις 2 Φεβρουαρίου.

Αντιμετωπίζει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για παραβιάσεις των όρων αποφυλάκισης και για άλλες νομικές υποθέσεις τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει κατασκευασμένες.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησε να αντιμετωπίσει ο Ναβάλνι τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος σε σχόλιά του που αφήνουν να διαφανεί το κλίμα που επικρατεί στο ρωσικό κατεστημένο μετά τις διαδηλώσεις το Σάββατο δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του πολέμιου του Πούτιν.

"Αυτός (ο Ναβάλνι) έχει επανειλημμένως και σοβαρά παραβιάσει την ρωσική νομοθεσία εμπλεκόμενος σε απάτες που αφορούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Και ως πολίτης της Ρωσίας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες αυτής της παράνομης δραστηριότητας όπως ορίζει ο νόμος", είπε ο Πατρούσεφ στο έντυπο Argumenty i Fakty.

"Η Δύση χρειάζεται αυτή την προσωπικότητα για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Ρωσία, για να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, απεργίες και νέες Μεϊντάν (Σ.τ.Σ: από το όνομα της πλατείας Μεϊντάν του Κιέβου, πρωτεύουσας της Ουκρανίας, όπου οι διαδηλώσεις που σημειώθηκαν το 2013 και 2014 οδήγησαν στην πτώση του υποστηριζόμενου από την Μόσχα προέδρου Γιανουκόβιτς)", σχολίασε ο Πατρούσεφ.

Η Δύση έχει ζητήσει την αποφυλάκιση του Ναβάλνι, αλλά η ΕΕ έχει δηλώσει ότι δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος προσώπων στη Ρωσία αν η Μόσχα τον απελευθερώσει έπειτα από τις 30 ημέρες που διατάχτηκε να μείνει στη φυλακή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή