Στην επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα 12 μίλια

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 13:21
UPD:14:22
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

«Κατατέθηκε στη Βουλή -και συζητείται από αύριο Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς», όπως γνωστοποίησε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε ότι υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά ύδατά της στα 12  ναυτικά μίλια και διευρύνει -για πρώτη φορά από το 1947- την έκταση της επικράτειάς της.

«Υπογραμμίζεται -και είναι μείζονος σημασίας- ότι στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται κατά λέξη: Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σήμερα κατατίθεται στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18  (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale».

«Γίνεται, έτσι, ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων», σημείωσε υπενθυμίζοντας εται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

Επιπλέον, ο κ. Ταραντίλης επιβεβαίωσε την άμεση αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες ξεκαθαρίζοντας πως δεν εξετάζεται η υποχρεωτική θητεία στα 18 χρόνια.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξετάζουν τις προθέσεις και τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στην ανάγκη για έμπρακτη και συνεπή αποκλιμάκωση της έντασης.

«Πιστεύουμε ότι αν και όποτε επανεκκινήσουν οι διερευνητικές, η ελληνική πλευρά θα επιδείξει ειλικρινή βούληση κι εποικοδομητική διάθεση. Ξεκαθαρίζω, όμως, ότι μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί θέμα των συζητήσεων που έχει σήμερα στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός, μαζί με άλλα κομβικής σημασίας θέματα για την ΕΕ, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η ψηφιακή μετάβαση και η πράσινη ανάπτυξη, λόγω της πορτογαλικής προεδρίας στην ΕΕ και εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με σενάρια πρόωρων εκλογών, απάντησε πως ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι τετραετής.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή