Κ. Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών

«Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο»
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 16:33
UPD:16:34
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

«Εδώ η σημαία μας κυματίζει λίγο πιο ψηλά, το μπλε της θάλασσας είναι λίγο πιο γαλάζιο και η καρδιά της πατρίδας μας χτυπάει λίγο πιο δυνατά» ανέφερε από τη Χάλκη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον δήμαρχο, Άγγελο Φραγκάκη, και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο του νησιού, όπου συζήτησαν για τα μεγάλα αλλά και τα μικρά καθημερινά προβλήματα της Χάλκης που αναζητούν λύση.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η έμπρακτη στήριξη των νησιών, ιδιαίτερα των ακριτικών, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Έκανε και συγκεκριμένες αναφορές στα θέματα υγείας και παιδείας, στη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα θέματα υποδομών και της ανάπτυξης, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει κάθε δυνατή βοήθεια στους κατοίκους των μικρών νησιών. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, υποσχόμενος ότι θα τις εξετάσει με τους αρμόδιους υπουργούς. Ειδική αναφορά έκανε στον ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αναλυτικά στα ζητήματα που του τέθηκαν από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην διάρκεια της τοποθέτησής του, εξήρε την προσωπικότητα του Δημήτρη Κρεμαστινού, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα και οι οδηγίες των επιστημόνων για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, ο υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας και οι βουλευτές Δωδεκανήσου Β. Υψηλάντης, Τσ. Ιατρίδη και Γ. Παππάς.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του παρέστησαν στο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης, ο οποίος του παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και τις προτάσεις του, ζητώντας κυρίως να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους που παραμένουν στο νησί και τη χειμερινή περίοδο. Ανάλογες ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν από τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους Χάλκης.

Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, εξήρε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται για πολλοστή φορά την περιοχή από την εκλογή του κι αυτό αποτελεί δείγμα του ενδιαφέροντός του. «Με την παρουσία του στο νησί της Χάλκης, ο πρωθυπουργός εκφράζει την πίστη ότι η στήριξη των Ελλήνων και των Ελληνίδων των μικρών ακριτικών νησιών μας είναι η καλύτερη υπηρεσία» ανέφερε.

Μείωση ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά

Απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή του νησιού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στην πρώτη παρέμβαση που θα κάνουμε, που θα αφορά τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά. Θέλουμε να μειώσουμε - όσο αυτό είναι εφικτό - και όσο μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά, τη φορολογική επιβάρυνση αυτών των συμπολιτών μας που επιλέγουν - κόντρα στις αντιξοότητες - να κατοικούν όλον τον χρόνο, ειδικά, στα μικρά μας νησιά. Και θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, ένα μικρό πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για να είναι λίγο πιο εύκολη η καθημερινότητά σας, που το καλοκαίρι μπορεί να φαίνεται ελκυστική και όμορφη, αλλά ξέρω ότι μετά το καλοκαίρι ακολουθεί πάντα και ο χειμώνας, που δεν είναι εύκολος. Και θα πρέπει να σκεφτόμαστε τη ζωή των νησιών 12 μήνες τον χρόνο, κι όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες». 

«Να κάνουμε όλοι μικρές θυσίες για τη Δημόσια Υγεία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες Δημόσιας Υγείας, τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών. «Θέλω να σας ζητήσω - το κάνω σε κάθε ευκαιρία μου - να τηρούμε τα μέτρα των ειδικών. Έχει μεγάλη σημασία αυτό, ειδικά στις μικρές κοινότητες οι οποίες ακόμα σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι προστατευμένες - και ήταν προστατευμένες - και πρέπει να παραμείνουν προστατευμένες από τον κορωνοϊό. Καλούμαστε όλοι να κάνουμε μικρές θυσίες. Βασικά να φοράμε τη μάσκα μας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, εκεί που δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις αποστάσεις. Έτσι, ώστε, να προστατεύσουμε τη δική μας υγεία, αλλά, κυρίως, την υγεία και αυτών που αγαπάμε».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ήμασταν εξαιρετικά επιτυχημένοι στην πρώτη φάση της διαχείρισης του κορωνοϊού, γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί. Και γιατί αναγνωρίσαμε την ανάγκη να συνταχθούμε με τις υποδείξεις των ειδικών. Και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα.

Έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Μας προκαλεί ανησυχία, όχι πανικό, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να την περιορίσουμε και πάλι. Και επειδή όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε ένα δεύτερο, οριζόντιο, lockdown, πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο οι ειδικοί μας υποδεικνύουν, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, να έχουμε παραπάνω χρόνο να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε.

Για τα σχολεία

Σε αναφορά του για τα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «πρόθεσή μας είναι - με όλα τα μέτρα ασφάλειας τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί - τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο και τα παιδιά να γυρίσουν στην τάξη, παρά την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα με το ζήτημα του κορωνοϊού, με άλλους κανόνες».

Κατά τη συζήτηση, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος παρουσίασε τα έργα που έχουν δρομολογηθεί από την περιφέρεια. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος κ. Φραγκάκης, αφού τόνισε πως σαν νέα δημοτική αρχή προσπαθεί με ό,τι δυνατότητες υπάρχουν να βελτιωθεί η ζωή των ακριτών που κρατούν το νησί ζωντανό, αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποστελέχωσης του δήμου κι ευχαρίστησε την περιφέρεια για τη βοήθεια που παρέχει στο κομμάτι αυτό, ώστε να γίνεται δυνατή η ολοκλήρωση των έργων. «Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και η Χάλκη μέχρι το τέλος της δικής μας τετραετίας πραγματικά θα είναι ένα άλλο νησί» τόνισε ο δήμαρχος του νησιού.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός περπάτησε στο παραλιακό μέτωπο και στα δρομάκια του νησιού και συνομίλησε με τους κατοίκους, αλλά και τους τουρίστες από διάφορες χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή