Μεταδοτικοί έως και για πέντε εβδομάδες οι ασθενείς με Covid-19

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 15:38
UPD:15:46
REUTERS/TYRONE SIU
A- A A+

Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό διατηρούν τον παθογόνο παράγοντα στο αναπνευστικό τους σύστημα έως και για 37 ημέρες(περίπου πέντε εβδομάδες), όπως διαπιστώνεται σε νέα μελέτη, που καταδεικνύει ότι μπορούν να μεταδώσουν τον Covid-19 για πολλές εβδομάδες μετά τα πρώτα συμπτώμτα.

Σε μία ακόμη ένδειξη για το πόσο δύσκολο είναι να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, γιατροί στην Κίνα εντόπισαν τον ιό σε αναπτευστικά δείγματα από όσους νόσησαν και επιβίωσαν κατά μέσο όρο για 20 ημέρες αφότου μολύνθηκαν, όπως επισημαίνουν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε 118 χώρες και έχει μολύνει 125.000 ανθρώπους από τότε που πρωτοέκανε την εμφάνισή του, στη Βουχάν της Κίνας, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Τα ευρήματα έχουν «σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τις αποφάσεις απομόνωσης ασθενών όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και κατευθυντήριες γραμμές για το μήκος τις αντιικής θεραπείας», αναφέρει στο άρθρο η Φέι Ζου της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών. 

Προς το παρόν συστήνεται καραντίνα 14 ημερών μετά την έκθεση, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του Covid-19. Αλλά φαίνεται ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό για πολλές ημέρες μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

REUTERS/STAFF

Στην περίπτωση του SARS, μόλις το ένα-τρίτο των ασθενών μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό για διάστημα έως και τεσσάρων εβδομάδων, όπως αναφέρουν οι Κινέζοι επιστήμονες, που μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους και εργαστηριακά στοιχεια από 1919 ασθενείς με Covid-19 που είχαν νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Jinyintan Hospital και σε κλινική της Βουχάν (Wuhan Pulmonary Hospital), συν 54 που κατέληξαν λόγω του ιού.

naftemporiki.gr με στοιχεία από BBG

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή