Ρωσία: Παραίτηση Μεντβέντεφ και διάλυση της κυβέρνησης

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 16:07
UPD:19:07
REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Tη διάλυση της κυβέρνησης και την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, λίγες ώρες μετά την ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρουγια την κατάσταση του έθνους.

Ήδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε ως πρωθυπουργό τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν.

Στην ομιλία του, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ριζικές μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος, που θα επιτρέψουν τη μετάβαση περισσότερων εξουσιών από την προεδρία στο Κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό, μια κίνηση που θα επιτρέψει στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μετά την αποχώρησή του από το Κρεμλίνο.

Η τέταρτη προεδρική θητεία του Πούτιν λήγει το 2024, ενώ βρίσκεται στην εξουσία από το 1999, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός. Το ισχύον Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε κανέναν την παραμονή πέραν δύο διαδοχικών προεδρικών θητειών.

Οι επικριτές του Πούτιν τον έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως ότι κινεί τα νήματα ώστε να παραμείνει ηγέτης της Ρωσίας. Η δημοτικότητά του παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τους Ρώσους να τον βλέπουν ως πηγή σταθερότητας.

Ο 67χρονος Πούτιν έκανε δεκτή την απόφαση για διάλυση, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς να παραμείνουν εκτελώντας χρέη υπηρεσιακής κυβέρνησης, μέχρι τον σχηματισμό της επόμενης. Προτού ανακοινωθεί η παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Μεντβέντεφ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν όπου συζητήθηκαν τα όσα ανακοινώθηκαν στην ομιλία για την κατάσταση του έθνους, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στον Μεντβέντεφ να αναλάβει το ρόλο υποδιευθυντή στο συμβούλιο ασφαλείας, υπευθύνου για ζητήματα ασφαλείας και άμυνας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, TASS

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή