ΥΠΕΝ: Διυπουργική για την απολιγνιτοποίηση την Παρασκευή

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 17:05
UPD:17:10
A- A A+

Με τους δημάρχους των λιγνιτικών δήμων της χώρας συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κωστής Χατζηδάκης, κι ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Όπως έγινε γνωστό, η διυπουργική επιτροπή που συνεστήθη πρόσφατα για τη «δίκαιη μετάβαση» στις λιγνιτικές περιοχές θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, για να θέσει το πλαίσιο λειτουργίας της.

Σύντομα, θα ορισθεί και συντονιστής υψηλού επιπέδου, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, θα συμβάλει τόσο στην εκπόνηση του Σχεδίου Μετάβασης, όσο και στην επίβλεψη της εφαρμογής του.

Στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής την Παρασκευή θα συμμετάσχει και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Ελίζα Φερέιρα, η οποία θα παρουσιάσει τις αποφάσεις του Κολλεγίου των Επιτρόπων  για το θέμα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει ήδη συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ειδικότερη μέριμνα θα ληφθεί στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης σε όλες τις λιγνιτικές πόλεις στους ενεργειακούς δήμους της χώρας, έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες κατά τη διάρκεια της απολιγνιτοποίησης. «Κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η καταβολή, το συντομότερο δυνατόν, των οφειλών, μέσω του επονομαζόμενου "λιγνιτικού πόρου" από τη ΔΕΗ» αναφέρει το υπουργείο.

Στη συνάντηση μετείχαν ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Βασίλης Γιαννάκης, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, κι ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος.

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή