Το Ιράν αποσύρει τη διαπίστευση επιθεωρήτριας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 13:26
UPD:13:35
REUTERS/LISI NIESNER
A- A A+

Την απόσυρση της διαπίστευσης επιθεωρήτριας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), στην οποία μάλιστα απαγορεύτηκε η είσοδος σε μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Τεχεράνη. Νωρίτερα, ο Ιρανικός  Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι το Ιράν αρχίζει εκ νέου σήμερα τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό.

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, κατά τη διάρκεια ελέγχου, όταν η επιθεωρήτρια ετοιμαζόταν να εισέλθει στη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, διαπιστώθηκε «προειδοποίηση κινδύνου». Αξιωματούχοι ανησύχησαν ότι μπορεί να φέρει «επικίνδυνο προϊόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA).

Η επιθεωρήτρια «αναχώρησε από το Ιράν για τη Βιέννη», έδρα της IAEA, αναφέρεται επίσης στην ιρανική ανακοίνωση χωρίς να διευκρινίζεται ούτε η εθνικότητά της ούτε η ημερομηνία της αναχώρησής της.

Πρόκειται για το τέταρτο βήμα του Ιράν από τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της σταδιακής απόσυρσής του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, σε αντίποινα για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις αφότου η κυβέρνηση του Ντόναλτ Τραμπ αποσύρθηκε.

Αν και η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στο Ιράν να συγκεντρώνει μικρές ποσότητες ουρανίου για έρευνα, προέβλεπε ρητώς την απαγόρευση εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων αντιδραστήρων αλλά και, ενδεχομένως, πυρηνικών όπλων. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ελέγχους από διεθνείς επιθεωρητές.  

Στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι να υποχρεώσει το Ιράν να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία, η οποία θα θέτει απεριόριστα εμπόδια στο πυρηνικό του πρόγραμμα και θα βάλει τέλος στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων. Μέχρι στιγμής το Ιράν αρνείται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή