Πενταρόφσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ άξιζε την αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 15:23
UPD:15:25
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI
A- A A+

Την πεποίθησή του ότι για την ένταξη και μόνο στο ΝΑΤΟ άξιζε η αλλαγή του ονόματος της χώρας του εξέφρασε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS). Αν και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πενταρόφσκι ανέφερε ότι βασικός στόχος των Σκοπίων ήταν η ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία.

«Κάθε κράτος, σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα, την εσωτερική κατάσταση, κοιτάζοντας την ιστορία αλλά και τη σημερινή κατάσταση στον περίγυρο του, καθορίζει την πολιτική του. Από το 1991-1992, από τη σύσταση του πρώτου πολυκομματικού Κοινοβουλίου, υπάρχει απόλυτη συναίνεση, όλων των κομμάτων, ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγικό στόχο. Συνεπώς η ένταξη μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι βραβείο της παρηγοριάς αλλά είναι το πρώτο, το μεγάλο βραβείο», τόνισε ο Στέβο Πενταρόφσκι.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση του, προσφάτως, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τελεί υπό αναστολή εξαιτίας της άρνησης της Ε.Ε. να εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για επιλεκτική προβολή των δηλώσεων από τα ΜΜΕ για λόγους εντυπωσιασμού.

«Το όνομα του κράτους στις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες το έχουμε αλλάξει. Έξω από το γραφείο μου αναγράφεται το νέο όνομα και αυτό θα παραμείνει. Στη συμφωνία που κάναμε με την Ελλάδα προβλέπεται ότι στους επιμέρους τομείς, π.χ. οικολογία, ανθρώπινα δικαιώματα, θα υπάρξει σταδιακά αλλαγή του ονόματος, όσο προχωράμε από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Αυτό δεν αφορά το σύνολο της Συμφωνίας αλλά συγκεκριμένους τομείς στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλες, όπου θα αρχίσει να χρησιμοποιείται το νέο όνομα» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσης, στην ίδια συνέντευξη, ο Πενταρόφσκι επέκρινε την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για παροχή καθεστώτος προνομιακού οικονομικού εταίρου στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Και πρόσθεσε πως ανέλαβε πρωτοβουλία για την έκδοση κοινής διακήρυξης από όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όπου θα αναφέρεται με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι θα γίνει αποδεκτή μόνον η πλήρης πολιτική και οικονομική ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ωστόσο τη στήριξή της στις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μάθιου Πάλμερ, ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζαγιέφ την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν να γίνει η χώρα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ «σύντομα», σύμφωνα με την «Washington Post».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή