Κύπρος: Ικανοποίηση Ν. Αναστασιάδη για την απόφαση του ΣΑ για Βαρώσια

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 15:11
UPD:15:18
INTIME NEWS
A- A A+

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία καλεί την Άγκυρα να αποφύγει ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου γιατί ήταν μια ομόφωνη απόφαση βάσει της οποίας και η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα για υλοποίηση των ψηφισμάτων 550 και 789, που αφορούν ακριβώς την αποκατάσταση της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες ή κατοίκους», δήλωσε προσερχόμενος στο γεύμα που παραθέτει η Φινλανδική Προεδρία της Ε.Ε., και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι, σύμφωνα με το philenews.

 Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Τουρκία φαίνεται να θέτει προσκόμματα ακόμη και για τον χώρο διεξαγωγής μιας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «δεν θέλω να σχολιάσω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση σε οποιαδήποτε χώρα, πρωτεύουσα ή εν πάση περιπτώσει οπουδήποτε και αν ήθελε ο ΓΓ να συγκαλέσει. Εμείς δεν εγείραμε ούτε ενστάσεις ως προς την ημερομηνία ούτε ενστάσεις ως προς την τοποθεσία, δηλαδή τον χώρο όπου θα λάβει χώρα η τριμερής διάσκεψη, ούτε και ως  προς τα όσα έχουμε συμφωνήσει στις 9 Αυγούστου».

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι επιδιώξεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε  «εκείνα τα οποία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Ιουνίου και επαναλήφθηκαν με τον ίδιο σαφή τρόπο στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις 15 Ιουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει τη σύρραξη της Τουρκίας στη Συρία, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για «μια ακόμη απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία καταδικάζεται τουλάχιστον από τη δική μας οικογένεια, της Ε.Ε., και δεν θεωρώ ότι δικαιολογείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Μια άλλη έκνομη ενέργεια, αυθαίρετη ενέργεια, χάρη της ικανοποίησης των τουρκικών συμφερόντων».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή